Голова ТААС розповів про етапи розвитку адміністративного судочинства

18:59, 24 июня 2021
Відбувся семінар на тему «Шляхи реалізації принципу верховенства права в адміністративному судочинстві».
Голова ТААС розповів про етапи розвитку адміністративного судочинства
Джерело фото: 3aa.court.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У четвер, 24 червня, Дніпровське регіональне відділення Національної школи суддів України провело семінар для суддів окружних та апеляційних адміністративних судів на тему: «Шляхи реалізації принципу верховенства права в адміністративному судочинстві». Про це повідомляє пресслужба Третього апеляційного адміністративного суду

Участь у семінарі взяв голова Третього апеляційного адміністративного суду Анатолій Коршун. Голова ТААС презентував під час заходу доповідь про етапи становлення та розвитку адміністративного правосуддя в Дніпровському регіоні.

«Перший законодавчий крок в напрямку становлення адміністративного судочинства в Україні був зроблений під час так званої «малої судової реформи», 7 лютого 2002 року Парламент прийняв Закон «Про судоустрій України». Саме у ньому визначалося місце адміністративних судів в системі судів загальної юрисдикції», - зауважив у своєму виступі Анатолій Коршун.

Під час виступу Анатолій Коршун розповів про історію створення та функціонування Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду, який здійснював правосуддя до 2018 року.

«Вагомий внесок у розбудову адміністративної юстиції загалом, а також Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду зробив колишній голова Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Мартиненко Олександр Васильович. Він став першим керівником суду та залишався на цій посаді 10 років», - зазначив голова Третього апеляційного адміністративного суду.

У 2017 році відповідно до Указу Президента України «Про ліквідацію апеляційних адміністративних судів та утворення апеляційних адміністративних судів в апеляційних округах» замість Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду був утворений Третій апеляційний адміністративний суд.

Наразі в ТААС працюють 28 суддів, які з жовтня 2018 року розглянули більше 43 тисяч справ.

Значну увагу у своїй доповіді голова ТААС приділив окружним адміністративним судам в Дніпропетровській, Кіровоградській та Запорізькій областях та тим, хто стояв біля витоків створення і становлення цих судів. 

«Першим головою Дніпропетровського окружного адміністративного суду у 2006 року став Олександр Володимирович Кононенко. Він очолював суд протягом 11 років. Олег Васильович Прудивус у 2007 році став на чолі Запорізького окружного адміністративного суду. Посаду голови суду він займав до 2018 року. Наразі вже більше 2 років він є членом Вищої ради правосуддя. Кіровоградським окружним адміністративним судом з 2006 по 2016 рік керував Вадим Станіславович Мирошниченко. Усі вони зробили значний вклад у розвиток судової системи України», - зазначив Анатолій Коршун.

Семінар «Шляхи реалізації принципу верховенства права в адміністративному судочинстві» проходив відповідно до програми періодичного навчання суддів.

Під час семінару з доповідями також виступили:

- судді Дніпропетровського окружного адміністративного суду - Андрій Коренєв, Василь Ільков та Ірина Верба;

- судді Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді – Альберт Єзеров, Володимир Бевзенко, Сергій Уханенко та Ян Берназюк;

- викладачі Національної школи суддів України – Олександр Терлецький та Михайло Цуркан;

- суддя Великої Палати Верховного Суду – Олександр Прокопенко.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді