НБУ встановив кваліфікаційні вимоги для колекторських фірм

12:15, 13 июля 2021
Документи впливу НБУ на колекторські фірми набирають чинності з 14 липня 2021 року.
НБУ встановив кваліфікаційні вимоги для колекторських фірм
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Національний банк встановив кваліфікаційні вимоги до працівників колекторських фірм та залучених ними осіб. Відповідне положення було ухвалене НБУ 9 липня, – йдеться на офіційному сайті правління.

Регулятор встановив вимоги до ділової репутації та професійної придатності таких осіб. Колекторські компанії будуть зобов’язані перевіряти та контролювати, чи відповідають їх працівники визначеним вимогам. Вказані положення затверджені постановою Правління Національного банку № 77 від 9 липня 2021 року «Про затвердження Положення про кваліфікаційні вимоги до працівників колекторських компаній».

Щоб забезпечити виконання нових вимог, зокрема й до етичної поведінки колекторських компаній під час врегулювання заборгованості, у законі (№ 1349-IX) були передбачені заходи впливу. Вони стимулюватимуть небанківські фінустанови та колекторські компанії дотримуватися прав споживачів під час стягнення боргів.

Так, Національний банк у порядку, визначеному постановами, матиме право застосовувати такі заходи впливу за порушення прав споживачів:

  • письмове застереження з вимогою усунути порушення та/або вжити заходів для їх недопущення в майбутньому;
  • штраф для кредитодавця, нового кредитора або колекторської компанії;
  • тимчасову заборону колекторській компанії здійснювати врегулювання простроченої заборгованості;
  • виключення відомостей про колекторську компанію з реєстру колекторських компаній;
  • тимчасову зупинку або відкликання (анулювання) ліцензії кредитодавця ‒небанківської фінустанови, нового кредитора ‒ небанківської фінустанови.

Також Національний банк обов’язково запрошуватиме керівників установ на розгляд питання щодо застосування заходів впливу. Обираючи захід впливу, НБУ керуватиметься принципом співмірності та обов’язково враховуватиме характер і обставини порушення, його причини, вжиті установою заходи для їх усунення, а також наслідки порушення. Зазначені підходи передбачені постановою Правління Національного банку № 74 від 9 липня 2021 року «Про затвердження Змін до Положення про застосування Національним банком України заходів впливу у сфері державного регулювання діяльності на ринках небанківських фінансових послуг» та постановою Правління Національного банку № 78 від 9 липня 2021 року «Про затвердження Положення про застосування Національним банком України заходів впливу за порушення колекторськими компаніями законодавства про захист прав споживачів фінансових послуг».

Всі документи набирають чинності з 14 липня 2021 року.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про врегулювання колекторської діяльності: Зеленський підписав закон.

Додамо, 19 березня Верховна Рада прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту боржників при врегулюванні простроченої заборгованості».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Вадим Коротун
    Вадим Коротун
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді