Верховна Рада розглядає законопроект щодо ЄСІТС та Бюро економічної безпеки

14:33, 9 сентября 2021
Також на порядку денному законопроект щодо уточнення інформації, яка подається Нацбанком для складання Бюджетної декларації.
Верховна Рада розглядає законопроект щодо ЄСІТС та Бюро економічної безпеки
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У четвер, 9 вересня, згідно з порядком денним, відбудеться чергове пленарне засідання шостої сесії Верховної Ради, на якому планується розглянути звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки та оцінки стану акціонерного товариства «Українська залізниця», розслідування фактів можливої бездіяльності, порушення законодавства України органами управління зазначеного підприємства, що призвели до значного погіршення технічного стану підприємства та основних виробничих показників.

Ряд законопроектів заплановано до розгляду у першому читанні, зокрема:

- «Про внесення змін до Закону України "Про альтернативні види палива" щодо розвитку виробництва біометану», №5464;

- «Про внесення змін до Дисциплінарного статуту Збройних Сил України, затвердженого Законом України "Про Дисциплінарний статут Збройних Сил України"», №5121;

- «Про внесення змін до статті 14 Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення" щодо уточнення окремих положень», №5559;

- «Про лікарські засоби», №5547;

- «Про внесення зміни до статті 11 Закону України "Про валюту і валютні операції" щодо виконання банками функцій агентів валютного нагляду», №5851;

- «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення пенсійного законодавства», № 4668 і 4668-1;

- «Про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження допомоги для економічної реінтеграції трудових мігрантів», № 4669 і 4669-1.

«Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" щодо забезпечення поетапного впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи» №5433

У другому читанні планується розглянути проекти Законів, серед яких:

- «Про внесення змін до Сімейного кодексу України (щодо збільшення мінімального розміру аліментів, що стягуються на дитину з інших членів сім'ї та родичів)», №3881;

- «Про внесення змін до Закону України "Про географічні назви" щодо удосконалення діяльності, пов'язаної із встановленням, унормуванням, обліком, реєстрацією, використанням та збереженням географічних назв», №4079;

- «Про правила відбування адміністративного арешту», №3047а.

Також у цей день планується розглянути проект постанови: «Про визначення представників Верховної Ради України до складу конкурсної комісії з відбору кандидата на посаду Голови Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів», №5383 і ряд ратифікаційних законопроектів.


15:05 Разумков закрив пленарне засідання.


15:03 Депутати підтримали прийняття законопроекту.

За результатами голосування законопроект №4668 прийнято за основу 317 голосами «за».


14:50 Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення пенсійного законодавства, №4668, доповів заступник Міністра соціальної політики Віталій Музиченко. Він зазначив, що цим проектом пропонується визначити з 1 січня 2022 року дату щорічної індексації пенсій - 1 березня; уніфікувати щорічну індексацію пенсій для всіх категорій пенсіонерів, призначати достроково пенсії за віком за півтора роки до досягнення пенсійного віку особам, трудовий договір з якими розірвано зв’язку із змінами в організації виробництва та за інших умов та удосконалити деякі положення пенсійного законодавства.

Альтернативний законопроект, №4668-1, доповіла народний депутат Наталія Королевська. Вона закликала прийняти альтернативний законопроект.

Голова Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова доповіла рішення Комітету, який рекомендує прийняти законопроект за основу з дорученням Комітету доопрацювати зазначений законопроект з урахуванням правок і пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи, скоротивши строк подання таких правок і пропозицій та внести на розгляд Верховної Ради України у другому читанні. 


14:38 298 голосами «за» законопроект прийнято за основу.


14:33 Проект Закону про внесення зміни до статті 33 Бюджетного кодексу України щодо уточнення інформації, яка подається Національним банком України для складання Бюджетної декларації, №5853, доповів народний депутат Данило Гетманцев.

Метою законопроекту є уточнення в статті 33 Бюджетного кодексу України щодо уточнення інформації, яка подається Національним банком України для складання Бюджетної декларації положень, що відповідатиме кращій світовій практиці, а також кореспондує із проектом Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань діяльності Національного банку України.

Заступник Голови Комітету з питань бюджету Олена Копанчук доповіла рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.


14:25 За результатами голосування законопроект прийнято за основу 286 голосами «за» народних депутатів.


14:20 Пов’язаний з попереднім проект Закону про внесення зміни до статті 11 Закону України "Про валюту і валютні операції" щодо виконання банками функцій агентів валютного нагляду, №5851, також доповів народний депутат Данило Гетманцев.

Законопроект підготовлено з метою повноцінного виконання банками вимог Закону про валюту та кореспондування відповідних змін до Закону про валюту із проектом Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань діяльності Національного банку України в частині запровадження повноважень Національного банку України щодо створення, ведення інформаційних систем (реєстри, бази даних) для виконання функцій валютного регулювання та валютного нагляду, покладених на Національний банк України відповідно до закону, а також щодо встановлення вимог стосовно створення, ведення, наповнення банками, небанківськими фінансовими установами, операторами поштового зв`язку інформаційних систем (реєстрів, баз даних) для забезпечення обміну інформацією між ними при здійсненні валютного нагляду.

Голова підкомітету Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Андрій Іванчук доповів рішення Комітету, який рекомендує прийняти законопроект за основу, скоротивши строк подання поправок і пропозицій суб'єктів права законодавчої ініціативи наполовину.


13:58 Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань діяльності Національного банку України, №5850, доповів народний депутат Данило Гетманцев.

Метою законопроекту є удосконалення чинних положень Закону України "Про Національний банк України" та приведення їх у відповідність із кращою світовою практикою, а також унормування окремих питань в діяльності Національного банку України, які виникають під час здійснення ним своїх функцій та потребують врегулювання для забезпечення належного виконання Національним банком законодавчо визначених повноважень.

Голова підкомітету Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Андрій Іванчук доповів рішення Комітету, який рекомендує прийняти законопроект за основу, скоротивши строк подання поправок і пропозицій суб'єктів права законодавчої ініціативи наполовину.

За результатами голосування законопроект №5850 прийнято за основу і в цілому 283 голосами.


13:40 Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з ратифікацією Конвенції про угоди про вибір суду, №5120, доповів заступник Міністра юстиції Олександр Банчук.

Законопроектом пропонується доповнити статтю 497 Цивільного процесуального кодексу України та статтю 366 Господарського процесуального кодексу України положеннями, в яких передбачається можливість визначення підсудності справ за участю іноземної особи за угодою сторін, а також Закон України «Про міжнародне приватне право» новою статтею 41, в якій надати учасникам правовідносин з іноземним елементом право укласти угоду про вибір суду, «якою визначити підсудність судам певної держави або одному чи декільком конкретним судам певної держави справ у спорах, що виникли або можуть виникнути між ними у зв’язку з такими правовими відносинами» та внести до Закону інші відповідні зміни.

Член Комітету з питань правової політики Павло Павліш доповів рішення Комітету, який рекомендує прийняти законопроект за основу.

320 голосами «за» народні депутати підтримали законопроект у першому читанні.


13:28 Проект Постанови про визначення представників Верховної Ради України до складу конкурсної комісії з відбору кандидата на посаду Голови Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, №5383, доповіла Голова Комітету з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна.

Проектом Постанови пропонується визначити представників до складу конкурсної комісії з відбору кандидата на посаду Голови Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів за поданням Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики.

За результатами голосування проект Постанови 251 голосом прийнято в цілому.


13:19 Після закінчення виступів по законопроекту головуючий зазначив, що є технічна помилка в підготовці цього законопроекту, тому його необхідно направити на доопрацювання.

293 голосами законопроект було направлено на доопрацювання зі скорочення строків підготовки до повторного першого читання.


13:10 Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо перебігу строків звернення за отриманням адміністративних та інших послуг під час дії карантину, №5454, доповіла народний депутат Олена Шуляк. Вона зазначила, що метою законопроекту є врегулювання питання зупинення перебігу строків звернення за отриманням адміністративних послуг, визначених законом, у разі встановлення Кабінетом Міністрів України відповідно до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» карантину на період, необхідний для ліквідації епідемії чи спалаху особливо небезпечної інфекційної хвороби, а також з метою поновлення перебігу строків надання адміністративних послуг, що були призупинені на період встановлення карантину.

Голова підкомітету Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Лариса Білозір доповіла рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.


13:05 272 голосами народних депутатів законопроект прийнято за основу.


13:00 Проект Закону про лікарські засоби, №5547, доповів Голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

Метою законопроекту є врегулювання правовідносин у сфері лікарських засобів, а саме: створення, фармацевтичної розробки, доклінічних досліджень, клінічних випробувань (досліджень), державної реєстрації лікарських засобів, виробництва, виробництва (виготовлення) в умовах аптеки, призначення, застосування, імпорту, оптової та роздрібної торгівлі, дистанційної торгівлі, контролю якості, здійснення фармаконагляду та визначення прав та обов'язків юридичних і фізичних осіб, а також повноважень органів державної влади і посадових осіб у відповідній сфері, та гармонізація національного законодавства із законодавством Європейського Союзу.

Цим законопроектом пропонується закріпити на рівні закону широкий перелік термінів з метою їх уніфікації у національному законодавстві та адаптації до законодавства Європейського Союзу.

Радуцький повідомив, що Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.


12:50 Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук повідомив про створення у Верховній Раді міжфракційного депутатського об’єднання «На захист порушених конституційних прав громадян та проти політичних репресій «Заборонено забороняти».

Головуючий оголосив про входження народного депутата Антона Швачки до складу депутатської фракції «Слуга народу».


12:46 298 голосами законопроект прийнято за основу.


12:40 Після закінчення перерви народні депутати виступають в обговоренні законопроекту №4577.


12:20 У пленарному засіданні оголошено перерву.


12:18 Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної підтримки сфери спорту, №4577, доповів народний депутат Жан Беленюк. Він запропонував підтримати його законопроектом, яким пропонується впровадити податкові механізми для надання державної підтримки сфери спорту з метою створення необхідних соціально-економічних, нормативно-правових, організаційно-технічних умов та забезпечення антикризових заходів щодо підвищення життєздатності сфери фізичної культури і спорту. Зокрема, запровадити знижену ставку податку на додану вартість у розмірі 7% для стимулювання попиту і розширення доступності суспільно важливих послуг, зокрема до реалізації квитків на спортивні заходи всеукраїнського та міжнародного рівня, які проводяться в Україні.

Заступник Голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Олександр Ковальчук доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу.


12:00 Парламентарі 289 голосами підтримали законопроект у першому читанні.


11:56 Проект Закону про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо застосування до засуджених та осіб, які тримаються під вартою, заходів примусового годування, №4324, доповів заступник Міністра юстиції Олександр Банчук.

Голова підкомітету Комітету з питань правоохоронної діяльності Юлія Яцик доповіла рішення Комітету, який рекомендує прийняти законопроект за основу.


11:44 Верховна Рада 296 голосами прийняла в цілому Постанову «Про звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки та оцінки стану акціонерного товариства "Українська залізниця", розслідування фактів можливої бездіяльності, порушення законодавства України органами управління зазначеного підприємства, що призвели до значного погіршення технічного стану підприємства та основних виробничих показників», №5814.


11:38 Звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки та оцінки стану акціонерного товариства "Українська залізниця", розслідування фактів можливої бездіяльності, порушення законодавства України органами управління зазначеного підприємства, що призвели до значного погіршення технічного стану підприємства та основних виробничих показників доповіла Голова Тимчасової слідчої комісії Юлія Гришина.


11:26 321 голосом «за» законопроект прийнято за основу і 315 голосами - в цілому.


11:17 Проект Закону про внесення змін до статті 14 Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення" щодо уточнення окремих положень, №5559, доповів народний депутат Ігор Фріс.

Обгрунтовуючи необхідність прийняття законопроекту, доповідач звернув увагу на те, що вимоги фінансового моніторингу не поширюються на випадки здійснення переказу коштів готівкою в межах України у сумі, що є меншою ніж 5 тисяч гривень, та відсутності ознак пов’язаності такої фінансової операції з іншими фінансовими операціями, що в сумі перевищують 5 тисяч гривень.

Так, обмеження застосовується при зарахуванні на рахунок готівки в сумі 5 тисяч гривень або більше, відправнику (ініціатору платежу) необхідно ідентифікувати себе для банку (раніше це було необов'язково).

Фінансовий моніторинг станом на даний час не поширюється на переказ на суму 4999 гривень, а переказ на одну гривню більше, тобто на суму 5 тисяч гривень уже підлягає заходам фінансового моніторингу.

Голова підкомітету Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ольга Василевська-Смаглюк доповіла рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу і в цілому.


11:00 286 голосами «за» законопроект прийнято за основу.


10:50 Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування до засуджених та осіб, які тримаються під вартою, заходів примусового годування, №4323, доповів заступник Міністра юстиції Олександр Банчук.

Голова підкомітету Комітету з питань правової політики Ігор Фріс доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопреокт за основу.


10:45 За результатами голосування законопроект 310 голосами «за» прийнято за основу.


10:41 Проект Закону про внесення змін до Дисциплінарного статуту Збройних Сил України, затвердженого Законом України "Про Дисциплінарний статут Збройних Сил України", №5121, доповів народний депутат Максим Павлюк.

Голова Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу та в цілому.

Під час обговорення народні депутати висловлювали деякі зауваження до законопроекту.


10:33 За результатами голосування законопроект №5464 прийнято за основу 300 голосами «за».


10:27 Він обгрунтував необхідність прийняття законопроекту відсутністю в чинному законодавстві України механізму верифікації біометану для забезпечення його подальшої подачі у газотранспортну систему та відсутності визначення поняття «біометан».

Проектом передбачено запровадження механізму розвитку ринку біометану, який спрямований на використання можливостей української ГТС, яка пов’язана з ГТС європейських країн, і, в довгостроковій перспективі, фізичний або віртуальний експорт біометану на ринки країни Європейського Союзу, може покращити економічну привабливість виробництва біометану в Україні. Розробка українського реєстру виробництва і використання біометану та співпраця з подібними реєстрами країн Європейського Союзу є потенційною можливістю продажу біометану іншим країнам з обміном гарантій (сертифікатів) його походження.

Доповідач повідомив, що Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу.


10:16  Із заявою від двох фракцій виступила народний депутат Юлія Тимошенко. У виступі вона звернула увагу на підвищення житлово-комунальних тарифів та вимагалося прийняття законопроекту про внесення змін до Закону України "Про ринок природного газу" (щодо спрямування природного газу накопиченого у неопалювальний період та вітчизняного видобутку на потреби населення), №4680.

Із заявою від двох фракцій виступила народний депутат Ірина Геращенко.

Народні депутати розпочали розгляд питань порядку денного.

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про альтернативні види палива" щодо розвитку виробництва біометану, №5464, доповідає голова підкомітету Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Жупанин.


10:07 Народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам’ять понад 700 тисяч українців Закерзоння, які були примусово переселені під час депортації.


10:05 Голова Верховної Ради Дмитро Разумков відкрив пленарне засідання.

Із заявою від двох фракцій виступила народний депутат Софія Федина. У заяві йшлося про роковини депортації українців у Польщі 9 вересня 1944 року.


 

Раніше ми писали, що Рада ухвалила законопроект щодо забезпечення відкритості інформації про розмір оплати праці в держкомпаніях.

Також Рада підтримала звернення до міжнародного співтовариства через вибори до Держдуми РФ в окупованому Криму і ОРДЛО.

Нагадаємо, що стартувало інтернет-голосування за членів Ради громадського контролю при Бюро економічної безпеки: «Судово-юридична газета» бере участь в конкурсі під №64.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду