Принцип правовладдя обумовлює, що особа має бути почутою і ставлення до неї має бути неупереджене – Мирослава Білак

16:13, 10 сентября 2021
Суддя пояснила, що відповідно до принципу верховенства права дії суб’єкта владних повноважень повинні бути не тільки законними, але й правними, людина має бути почутою, а ставлення до неї – неупередженим.
Принцип правовладдя обумовлює, що особа має бути почутою і ставлення до неї має бути неупереджене – Мирослава Білак
Джерело фото: ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У межах щорічних Днів Українського католицького університету з нагоди початку нового академічного року суддя Верховного Суду в Касаційному адміністративному суді Мирослава Білак виступила з лекцією «Правовладдя як передумова позитивних змін для майбутнього країни», передає пресслужба ВС.

Суддя пояснила, що відповідно до принципу верховенства права (правовладдя) дії суб’єкта владних повноважень повинні бути не тільки законними, але й правними, людина має бути почутою, а ставлення до неї – неупередженим. 

Мирослава Білак звернула увагу, що довгий час влада вважала, що її дискреція безмежна і може виходити за межі закону. Завдяки адміністративним судам, покликаним захищати людину від незаконних дій та бездіяльності суб’єкта владних повноважень, прийшло усвідомлення того, що дискреція має бути чітко обмежена. Суд у своїх висновках за результатом розгляду конкретних судових справ установлює відповідні критерії, які формують правомірну поведінку органу влади.

У зв’язку із цим Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду запровадив доктрину справедливої процедури («fair procedure»), що забезпечує справедливе ставлення до особи. Суди спонукають органи влади змінювати внутрішні процедури, які й забезпечать реалізацію гарантованих Конституцією матеріальних прав людини і громадянина.

Знання адміністративних процедур громадянами та юристами зокрема дозволяє їм контролювати владу. Адже влада за соціальним контрактом найнята суспільством для того, щоб йому служити. Влада має бути публічною і підзвітною людині, її послуги повинні бути ефективними. Спікерка також сказала, що важливу роль у підзвітності влади відіграє громадянське суспільство. 

Суди, рішення яких є джерелом права, – це велика допоміжна сила, яка в конкретному прикладі надає владі зразок, як діяти в тих чи інших правовідносинах.

Принципи правовладдя, які застосовує КАС ВС, допомагають будувати public accountability – систему публічної відповідальності (підзвітності) за допомогою створення інституціонального контролю над рішеннями влади людиноцентричного спрямування. І в такий спосіб суди мають можливість впливати на розвиток і формування інститутів влади в державі.

«Крізь розуміння культури правовладдя в Україні формується фундамент для реалізації його принципів і цінностей, які втілюються в усіх сферах життя суспільства і держави та є своєрідним дороговказом для майбутнього розвитку країни», – наголосила суддя.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ВП ВС висловилася щодо здійснення прокурором представництва в суді інтересів держави в особі державних компаній.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду