Спільний заповіт подружжя: що варто знати

19:20, 16 октября 2021
Повідомили нюанси процедури складання спільного заповіту подружжя.
Спільний заповіт подружжя: що варто знати
Джерело фото: politosvita.ba.org.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Південно-Східне міжрегіональне управління Міністерства юстиції м. Дніпро повідомило, що раніше заповіт складався винятково від імені однієї особи, сьогодні ж подружжя має право складати спільний заповіт. Про це йдеться на офіційному сайті відомства.

- Варто звернути увагу, що скласти такий заповіт може лише подружжя, тобто чоловік та жінка, шлюб яких зареєстрований у державному органі реєстрації актів цивільного стану. При цьому проживання однією сім’єю жінки та чоловіка без шлюбу не є підставою для виникнення у них прав та обов’язків подружжя та, відповідно, унеможливлює складення спільного заповіту.

- Окрім того, спільний заповіт може стосуватися лише майна, яке належить подружжю на праві спільної сумісної власності, навіть якщо воно зареєстроване на одного з них (наприклад, будинок, придбаний в шлюбі, є спільним майном).

Зазвичай, подружжя володіє не тільки спільним майном, а й таким, що належить кожному з них на праві приватної власності (особисті кошти та майно, набуте до шлюбу або в порядку дарування тощо). В такому випадку, кожен із подружжя може скласти окремий заповіт та визначити долю такого майна на випадок своєї смерті.

Особливості успадкування та втрати чинності спільного заповіту подружжя

Смерть одного з подружжя є підставою для припинення режиму спільної сумісної власності майна подружжя, стосовно якого складено спільний заповіт, та не породжує виникнення спадкових правовідносин. Проте, другий з подружжя повинен звернутися до нотаріуса, щоб оформити перехід права власності на частку у спільному майні подружжя, адже законодавством передбачена спеціальна процедура такого переходу та державна реєстрація речових прав, і відбутися «автоматично» це не може.

По-друге, на майно тимчасово накладається заборона на відчуження (продаж, дарування тощо), яка знімається тільки після смерті другого з подружжя. Це зроблено для того, аби не допустити порушення волі покійного. Для накладення такої заборони також потрібно, щоб переживший з подружжя звернувся до нотаріуса.

Призначені у спільному заповіті спадкоємці, а також особи, які мають право на обов’язкову частку у спадщині можуть скористатися своїм правом лише після смерті другого з подружжя. Тобто, право на обов’язкову частку у спадщині матимуть непрацездатні батьки та діти останнього з подружжя.

Зміна чи скасування заповіту подружжя може бути здійснена лише за життя обох із подружжя. Після смерті одного, інший вже не вправі змінити спільний заповіт подружжя.

Також чинний Цивільний кодекс встановлює і можливість відмови від спільного заповіту, але це можливо лише за життя обох із подружжя. Відмова підлягає нотаріальному посвідченню, шляхом засвідчення справжності підпису одного із подружжя на заяві про відмову. Відмова від спільного заповіту одним з подружжя тягне за собою скасування правочину в цілому.

Разом з тим, розірвання шлюбу або визнання його недійсним призводить до втрати чинності заповіту подружжя.

Окрім того, заповіт подружжя може бути визнано недійсним у судовому порядку. В такому випадку, той із подружжя, хто пережив іншого з подружжя, складає новий заповіт, одноосібно, щодо своєї частки спільного майна, а майно померлого подружжя відійде спадкоємцям за законом.

«За та проти»

Щоб остаточно  розібратися в особливостях спільного заповіту подружжя та з’ясувати його доцільність для кожного особисто, варто розглянути переваги на недоліки такого різновиду заповіту.

Єдиною, проте суттєвою перевагою (!) складення спільного заповіту подружжя є те, що той з подружжя, який пережив іншого, продовжує жити в звичному для нього майновому середовищі. За наявності, наприклад, однокімнатної квартири як єдиного житла у подружжя, спадкування після смерті одного з них ставило б іншого у дуже скрутне матеріальне становище та залежність від порядності інших спадкоємців. Отже, спільний заповіт подружжя покликаний захистити майнові інтереси того з подружжя, який пережив іншого.

Проте, складаючи спільний заповіт, подружжя повинне враховувати і його можливі недоліки:

- переживший з подружжя, протягом свого життя, не матиме права будь-яким чином відчужувати майно, адже на нього буде накладено заборону;

- майно померлого раніше подружжя, яке належало до спільної сумісної власності, цілком переходить до подружжя, що його пережив, а спадкові права інших осіб (дітей, батьків померлого подружжя) є обмеженими;

- в пережившого з подружжя відсутня можливость скасувати чи змінити спільний заповіт після смерті першого з подружжя. Разом з тим, особа, на користь якої складено заповіт, після смерті одного з подружжя може поводитися негідно (але в межах закону, що унеможливлює усунення її від спадщини за заповітом), проте чинне законодавство забороняє заповідачеві в цьому випадку скасувати заповіт.

Окрім того, важливо пам’ятати, що необхідною умовою чинності заповіту подружжя є спільне бажання чоловіка та дружини, щодо складення спільного заповіту!

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Верховний Суд висловився про встановлення нікчемності заповіту.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Youtube Право ТВ, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду