У Чернігові викрили мережу продажу COVID-сертифікатів невакцинованим

14:06, 27 октября 2021
Схему виготовлення сертифікатів організувала 52-річна власниця туристичного агентства.
У Чернігові викрили мережу продажу COVID-сертифікатів невакцинованим
Джерело фото: пресслужба поліції області
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Чернігові поліція викрила групу місцевих мешканців, які створили незаконну схему з продажу COVID-сертифікатів без проходження вакцинації. Лише за останніх два місяці їх прибуток перевищив 500 тисяч гривень. Про це повідомляє пресслужба поліції області.

Як встановили правоохоронці, схему виготовлення сертифікатів організувала 52-річна власниця туристичного агентства. Вона пропонувала клієнтам придбати сертифікат без проходження вакцинації. Деякі клієнти цілеспрямовано зверталися до цієї туристичної компанії лише за підробленими документами, хоч нікуди не збиралися мандрувати.

За версією поліції, жінка змовилася з чернігівським лікарем та медсестрою, які й вносили відомості про нібито проведену вакцинацію до електронних реєстрів. Після цього медики видавали завірені підписами та печатками паперові Covid-сертифікати. А, оскільки неправдиві дані містилися в електронній базі, додаток «Дія» також підтверджував наявність сертифікату про вакцинацію у насправді нещепленої особи.

Вартість одного такого сертифіката становила для замовника 250 доларів США. В середньому за день виготовлялися по 20 фальшивих сертифікатів.

Таким чином, лише за останніх два місяці власниця турагентства та кілька медиків отримали понад 500 000 гривень від незаконної діяльності. Гроші у клієнтів вони брали виключно готівкою.

25 жовтня правоохоронці провели одночасні обшуки у робочих кабінетах медичних працівників, в офісі туристичної агенції та вдома у всіх підозрюваних. Звідти вилучили комп’ютери, печатки, копії документів та медичних декларацій, банківські картки, мобільні телефони та оформлені COVID-сертифікати.

За цим фактом відкрили кримінальне провадження за частиною 3 статті 362 (Несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в комп'ютерах, автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї) Кримінального кодексу України.

Санкція статті передбачає до шести років позбавлення волі з позбавленням права займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що в аеропорту Бориспіль затримали осіб з ознаками підроблених ковід-сертифікатів.

Також на Хмельниччині викрито схему фальсифікації COVID-сертифікатів

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Youtube Право ТВ, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді