Пенсія або щомісячне довічне грошове утримання судді у відставці: роз’яснення ПФ

20:51, 18 ноября 2021
На призначення пенсій на загальних умовах мають право судді у відставці, які досягли пенсійного віку: 62 років – чоловіки, 60 років – жінки. Суддя у відставці, який не досяг зазначеного віку, отримує щомісячне довічне грошове утримання.
Пенсія або щомісячне довічне грошове утримання судді у відставці: роз’яснення ПФ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області нагадало, що право на спеціальні пенсії мають державні службовці, судді та прокурори. Умови призначення і порядок виплати таких пенсій визначені окремими законами. Про це йдеться у пресслужбі відомства.

«Щомісячне довічне грошове утримання суддям місцевих, апеляційних судів та Верховного Суду призначається відповідно до Закону України від 02.06.2016 № 1402-VIII «Про судоустрій і статус суддів» (далі – Закон № 1402).

Призначення щомісячного довічного грошового утримання суддям передбачено статтею 142 цього закону. Головною умовою є звільнення судді у відставку.

На призначення пенсій на загальних умовах мають право судді у відставці, які досягли пенсійного віку: 62 років – чоловіки, 60 років – жінки.

Суддя у відставці, який не досяг зазначеного віку, отримує щомісячне довічне грошове утримання. При досягненні таким суддею віку (62 років – чоловіки, 60 років – жінки), за ним зберігається право на отримання щомісячного довічного грошового утримання або, за його вибором, призначається пенсія на умовах, визначених Законом № 1058.

Щомісячне довічне грошове утримання виплачується судді у відставці в розмірі 50 відсотків суддівської винагороди судді, який працює на відповідній посаді. За кожний рік роботи на посаді судді понад 20 років розмір щомісячного довічного грошового утримання збільшується на два відсотки грошового утримання судді.

Розмір щомісячного довічного грошового утримання обмеженню не підлягає», — йдеться у повідомленні.

Раніше Судово-юридична газета» писала про постанову КАС ВС щодо підтвердження стажу роботи на посадах, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах.

Також ми розповідали, чи може відсутність паперової справи бути підставою для відмови у відновленні виплати пенсії.

Крім того, ми писали, про позицію КАС ВС щодо відновлення виплати пенсії у разі відсутності паперової пенсійної справи.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва