Державна реєстрація припинення юридичної особи в результаті її ліквідації: що важливо знати

13:00, 22 ноября 2021
У разі ліквідації юридичної особи до ЄДР вносяться відомості про 2 етапи ліквідаційної процедури.
Державна реєстрація припинення юридичної особи в результаті її ліквідації: що важливо знати
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Юридична особа подібно людині «проживає» етапи створення, становлення, розвитку та припинення. В останньому випадку може йтися про наявність або відсутність правонаступників (тобто ліквідацію), передає Офіс протидії рейдерству у Facebook.

«Незалежно від того, що стає причиною ліквідації юридичної особи, хто є ініціатором цієї процедури, як довго триватимуть її етапи, зокрема, пов’язані з продажом активів компанії, задоволенням вимог кредиторів, проведенням розрахунків з власниками (учасниками, акціонерами) компанії, завершується ця процедура у будь-якому випадку шляхом внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та громадський формувань (далі – ЄДР).

Про важливі нюанси процедури державної реєстрації припинення юридичної особи в результаті її ліквідації і розповсюдженні помилки, які допускають при цьому державні реєстратори, розповідає заступник начальника відділу розгляду скарг у сфері державної реєстрації бізнесу Офісу протидії рейдерству Міністерство юстиції України Вікторія Матей.

Вікторія Матей: «У разі ліквідації юридичної особи до ЄДР вносяться відомості про 2 етапи ліквідаційної процедури:

- рішення про припинення юридичної особи, прийняте її учасниками або відповідним органом юридичної особи, та 

- власне припинення юридичної особи в результаті її ліквідації.

Щодо останнього важливо враховувати, що частиною 13 статті 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» (далі – Закон) передбачено виключний перелік документів, які повинні бути подані державному реєстратору для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи, а саме:

- заява про державну реєстрацію припинення юридичної особи в результаті її ліквідації та

- довідка архівної установи про прийняття документів, що відповідно до закону підлягають довгостроковому зберіганню.

Доволі часто державному реєстратору додатково подаються документи з податкових органів та органів Пенсійного фонду України про відсутність заборгованості із сплати податків і зборів та/або єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, страхових коштів до Пенсійного фонду України та фондів соціального страхування, які НЕ є обов’язковими, оскільки в зазначеному вище переліку НЕ зазначені.

Порядок проведення державної реєстрації та інших реєстраційних дій на підставі документів, які подаються заявником для державної реєстрації, визначений статтею 25 Закону.

Так, відповідно до статті 25 Закону державний реєстратор перевіряє подані йому документи на наявність підстав для:

- зупинення розгляду (стаття 27 Закону) та

- відмови у державній реєстрації (стаття 28 Закону).

Варто зазначити, що у пункті 11 статті 28 Закону передбачено підстави для відмови у державній реєстрації припинення юридичної особи, серед яких, зокрема, надходження до ЄДР відомостей про наявність заборгованості із сплати:

- податків і зборів та/або наявність заборгованості із сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (винятком є банки, стосовно яких процедура ліквідації здійснюється відповідно до Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»);

- страхових коштів до Пенсійного фонду України та фондів соціального страхування.

Слід наголосити, що зазначені норми для державного реєстратора є імперативними та підлягають виконанню, навіть за умови подання державному реєстратору документів з податкових органів та органів Пенсійного фонду України щодо відсутності такої заборгованості.

Недотримання державним реєстратором зазначених норм обумовлює незаконність відповідної реєстраційної дії, а отже і наявність правових підстав для її скасування у разі оскарження», — сказано у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що реєстратори ЄДР можуть перевіряти дані в Держреєстрі фізичних осіб у режимі реального часу.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва