Держреєстрації прав на нерухоме майно, утворене у результаті поділу іншого нерухомого майна: роз’яснення

14:40, 30 ноября 2021
Договір про поділ нерухомого майна, що є у спільній частковій власності, укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню.
Держреєстрації прав на нерухоме майно, утворене у результаті поділу іншого нерухомого майна: роз’яснення
Джерело фото: ckp.in.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Офісі протидії рейдерству повідомляють, що доволі часто у співвласників виникає бажання поділити спільне майно, ставши власниками вже не ідеальної частки у майні, а реальної частини відповідного майна.

Секретар центральної Колегії Міністерство юстиції України з розгляду скарг на рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, суб’єкті державної реєстрації, територіальних органів Міністерства юстиції України Ольга Кухтик розповіла про актуальні питання державної реєстрації прав на нерухоме майно, утворене у результаті поділу іншого нерухомого майна.

«Поділ нерухомого майна — це процедура, яка надає можливість розділити відповідне майно на кілька об’єктів нерухомого майна. При цьому найбільш поширеним є такий поділ між співвласниками, хоча не виключено, що такий поділ може бути проведений і щодо об’єкту, право власності на який належить одній особі.

Відповідно до статті 367 Цивільного кодексу України (далі – ЦК України) майно, що є у спільній частковій власності, може бути поділене в натурі між співвласниками за домовленістю між ними.

Тому, для державної реєстрації права власності на нерухоме майно, утворене у результаті поділу іншого нерухомого майна, що перебуває у спільній власності, та має наслідком припинення права спільної власності для усіх співвласників, також подається договір про поділ спільного майна або рішення суду.

Слід пам’ятати, що відповідно до статті 367 ЦК України договір про поділ нерухомого майна, що є у спільній частковій власності, укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню.

Проте під час розгляду скарг на рішення щодо державної реєстрації речових прав на нерухоме майно виявляються випадки проведення державної реєстрації права власності на об’єкти, що утворилися в результаті поділу майна, що перебувало у спільній власності, без договору про поділ спільного майна, що обумовлює скасування відповідного рішення про державну реєстрацію.

Також, державна реєстрація права власності на нерухоме майно, утворене у результаті поділу іншого нерухомого майна, проводиться за наявності відомостей з Державного земельного кадастру про формування нових земельних ділянок у результаті такого поділу. Відповідна вимога передбачена у пункті 54 Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.2015 № 1127  (далі – Порядок № 1127).

Окрім того, для державної реєстрації права власності на нерухоме майно, утворене у результаті поділу, подається документ, що посвідчує право власності на нерухоме майно до його поділу, крім випадків, коли право власності на таке майно вже зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (далі – Державний реєстр прав) або коли такий документ відсутній у зв’язку із втратою, пошкодженням чи псуванням. У останньому випадку державна реєстрація права власності на нерухоме майно, утворене у результаті поділу, проводиться виключно за умови встановлення державним реєстратором наявності зареєстрованих речових прав на підставі таких документів:

  • у Реєстрі прав власності на нерухоме майно, або
  • на паперових носіях інформації (в реєстрових книгах, реєстраційних справах, ведення яких здійснювали підприємства бюро технічної інвентаризації).

Водночас, документ, що підтверджує можливість поділу нерухомого майна, для проведення державної реєстрації права власності не вимагається, оскільки такий документ подається нотаріусу для посвідчення відповідного договору (підпункт 6.8 пункту 6 глави 1 розділу II Порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012  № 296/5).

При цьому, закінчений будівництвом об’єкт може бути утворений у результаті поділу:

  • без проведення реконструкції;
  • у результаті реконструкції.

У першому випадку застосовуються положення пункту 54 Порядку № 1127 і державна реєстрація проводиться за наявності відомостей, отриманих державним реєстратором з Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва, про:

  • його технічну інвентаризацію та
  • присвоєння такому об’єкту адреси.

Якщо ж закінчений будівництвом об’єкт був утворений у результаті поділу внаслідок реконструкції, то під час державної реєстрації права власності додатково застосовуються положення пунктів 77-81 Порядку № 1127.

У разі державної реєстрації права власності на об’єкти, що утворилися в результаті поділу, у Державному реєстрі прав:

  • закривається розділ, який був відкритий на цей будинок;
  • на кожний новостворений об’єкт нерухомого майна відкривається новий розділ та формується нова реєстраційна справа, а також присвоюється новий реєстраційний номер кожному з таких об’єктів.

Важливо враховувати, що державна реєстрація права власності на нерухоме майно, утворене у результаті поділу іншого нерухомого майна, проводиться одночасно щодо всіх об’єктів, утворених у результаті поділу (крім випадку, коли в результаті такого поділу хоча б на один із об’єктів, утворених у результаті поділу, змінюється власник нерухомого майна, у тому числі припиняється право спільної власності).

  • відомості про речові права, обтяження речових прав щодо об’єкта, що поділяється, одночасно з відкриттям розділів на кожний новостворений об’єкт переносяться до таких розділів.

Проте, якщо правочином або актом відповідного органу встановлено, що речові права, обтяження речових прав не поширюються на всі новостворені об’єкти нерухомого майна, відомості про такі права, обтяження переносяться лише до розділів, відкритих для новостворених об’єктів, яких вони стосуються», - каже Ольга Кухтик.

Також «Судово-юридична газета» писала про державну реєстрацію припинення юридичної особи в результаті її ліквідації: що важливо знати.

Крім того, ми розповідали про визнання права на земельний пай: реєстрації прав з огляду на зміни в земельному законодавстві.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/suduaна Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва