Як одержати пенсійні кошти, які пенсіонер не отримав за життя: роз’яснення

12:07, 2 декабря 2021
Для здійснення виплати сум пенсії, яка належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв’язку з його смертю, іншим родичам померлого, крім подружжя, дітей, батьків, без визначення належного спадкоємця нотаріусом у органів ПФ відсутні законні підстави.
Як одержати пенсійні кошти, які пенсіонер не отримав за життя: роз’яснення
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Українцям повідомили, як одержати пенсійні кошти, які пенсіонер не отримав за життя. Це питання роз’яснила газета «Пенсійний кур’єр».

«Чи може розраховувати на виплату недоотриманої пенсії брат, який через місяць після смерті пенсіонера звернувся з довідкою, виданою сільською радою, про те, що на момент смерті свого брата  він проживав разом із ним і вів спільне господарство?

—  Статтею 52 Закону 1058 передбачено, що виплата недоотриманої пенсії у зв'язку зі смертю пенсіонера до спливу шести місяців із дня смерті особи виплачується членам його сім'ї, які проживали разом із ним на день його смерті.

—  Для виплати недоотриманої пенсії через смерть пенсіонера надається свідоцтво про смерть, документи, які підтверджують родинні стосунки, документ, що посвідчує особу заявника, паспорт або інші документи, які підтверджують проживання з пенсіонером на день його смерті.

—  За документ, що засвідчує місце проживання особи, приймаються: паспорт громадянина України (для громадян, які мають паспорт громадянина України у формі картки, що містить безконтактний електронний носій, — довідка про реєстрацію місця проживання особи, передбачена Постановою Кабінету Міністрів України від 02.03.2016 № 207 "Про затвердження Правил реєстрації місця проживання та Порядку передачі органами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру"), тимчасове посвідчення громадянина України (для іноземців та осіб без громадянства — посвідка на постійне проживання, посвідчення на тимчасове проживання, посвідчення біженця, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, посвідчення особи, якій надано тимчасовий захист).

—  Надання інших документів щодо реєстрації місця проживання особи для оформлення виплати недоотриманої пенсії у зв’язку зі смертю пенсіонера чинним законодавством не передбачено.

—  Крім того, пунктом другим статті 3 Сімейного кодексу України визначено, що сім’ю становлять особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки.

—  Згідно з пунктом 4 Сімейного кодексу України сім’я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства.

—  Водночас законодавством не визначено вичерпного переліку членів сім’ї, а лише визначено критерії, за наявності яких особи вважаються сім’єю.

—  До кола членів сім’ї особи, щодо яких не застосовується ознака (вимога) ведення спільного господарства, належать його (її) дружина (чоловік), їхні діти і батьки. Ця категорія осіб відноситься і до кола членів сім’ї померлого, яким призначаються пенсії у разі втрати годувальника.

—  З урахуванням викладеного, для здійснення виплати сум пенсії, яка належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв’язку з його смертю, іншим родичам померлого, крім подружжя, дітей, батьків, без визначення належного спадкоємця нотаріусом у органів Пенсійного фонду України відсутні законні підстави», — сказано у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що у 2022 році запрацюють персональні кабінети в ЄСР для контролю майбутніх пенсійних накопичень.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/suduaна Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва