Справа водія, який збив 12-річного хлопчика: суд звернувся до громадськості та представників ЗМІ

13:20, 6 января 2022
Пресслужба Шевченківського райсуду Києва оприлюднила важливе роз’яснення.
Справа водія, який збив 12-річного хлопчика: суд звернувся до громадськості та представників ЗМІ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Шевченківський районний суд міста Києва оприлюднив роз’яснення щодо обрання запобіжного заходу для водія BMW, який 1 січня в Києві збив на пішохідному переході 12-річного хлопчика та втік. Роз’яснення з’явилось у пресслужбі суду.

«В мережі інтернет розповсюджується інформація про те, що Шевченківським районним судом м. Києва застосовано запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту до 42-річного водія автомобіля марки BMW, який 1 січня 2022 року на перехресті проспекту Свободи та вулиці Світлицького в м. Києві збив на пішохідному переході 12-річного хлопчика та втік.

При цьому авторами відповідних висловлювань нав’язується суспільна думка, що при ухваленні відповідного судового рішення слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва повинен був застосувати запобіжний захід виключно у вигляді тримання підозрюваного Захаренка Д.М. під вартою в умовах ДУ «Київський слідчий ізолятор».

У зв’язку з викладеним пресслужба Шевченківського районного суду м. Києва вважає за необхідне надати відповідне роз’яснення.

Так, 3 січня 2022 року до слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва надійшло клопотання слідчого, погоджене з прокурором відділу Київської міської прокуратури, про застосування запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту до Захаренка Д.М., підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286-1 КК України (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами у стані сп’яніння.)

Ухвалою слідчого судді від 3 січня 2022 року вказане клопотання слідчого задоволено в повному обсязі та з суворим дотриманням вимог кримінального процесуального законодавства застосовано до підозрюваного Захаренка Д.М. запобіжний захід у вигляді домашнього арешту строком до 2 березня 2022 року із забороною підозрюваному Захаренку Д.М. цілодобово залишати місце свого проживання.

При цьому суд звертає увагу громадськості та представників ЗМІ, що відповідно до вимог ст. 26 КПК України слідчий суддя у кримінальному провадженні вирішує лише ті питання, що винесені на його розгляд сторонами та віднесені до його повноважень.

Таким чином, з урахуванням того, що слідчим було ініційоване клопотання про застосування до підозрюваного Захаренка Д.М. запобіжного заходу саме у вигляді цілодобового домашнього арешту, слідчий суддя був позбавлений процесуальної можливості вийти за межі зазначеного клопотання та застосувати до підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, оскільки застосування такого виняткового заходу забезпечення кримінального провадження не було ініційовано органом досудового розслідування та органом процесуального керівництва – Київською міською прокуратурою.

Таким чином, пресслужба Шевченківського районного суду м. Києва переконливо звертається до представників громадськості та представників ЗМІ з вимогою у подальшому утримуватися від необ’єктивної та нефахової оцінки судових рішень та розповсюдження викривленої та неправдивої інформації про діяльність суду», — сказано у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що у Києві автомобіль збив кур'єра.

Додамо, що поліція нагадала алгоритм дій при ДТП.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси