Як реформують заробітну плату в органах місцевого самоврядування та з чого вона буде складатися

12:00, 7 января 2022
В урядовому законопроекті детально розплановано зарплати, премії, надбавки та компенсації посадовців місцевого самоврядування.
Як реформують заробітну плату в органах місцевого самоврядування та з чого вона буде складатися
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кабмін передав у парламент проект Закону «Про службу в органах місцевого самоврядування». Він зареєстрований за № 6504 від 05.01.2022 та направлений до Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

У пояснювальній записці до проекту Закону йдеться, що в контексті децентралізації публічної влади серед пріоритетів - удосконалення принципів служби в органах місцевого самоврядування (ОМС), процедур добору та проходження служби в ОМС, соціальних гарантій та відповідальності службовців місцевого самоврядування, стимулювання кар’єрного зростання, деполітизації цієї служби та ін.

Проект Закону передбачає зміни, зокрема, щодо:

  • розмежування статусу службовців місцевого самоврядування та виборних посадових осіб місцевого самоврядування;
  • закріплення принципу політичної неупередженості службовців місцевого самоврядування, із збереженням за ними конституційного права обиратися та гарантій, передбачених виборчим законодавством;
  • закріплення повноважень керівника служби в органах місцевого самоврядування;
  • упорядкування проведення відкритих конкурсів на посади службовців місцевого самоврядування; опублікування оголошення про конкурс та результатів його проведення через Єдиний портал вакансій публічної служби;
  • оновлення порядку формування складу конкурсної комісії;
  • запровадження щорічного оцінювання результатів службової діяльності службовців місцевого самоврядування;
  • оновлення порядку професійного розвитку службовців місцевого самоврядування;
  • запровадження механізмів кар’єрного просування службовців місцевого самоврядування шляхом застосування можливості переведення на вищі посади служби в органах місцевого самоврядування в межах категорії посад протягом одного року після отримання відмінної оцінки за результатами щорічного оцінювання;
  • удосконалення кадрового резерву службовців місцевого самоврядування;
  • встановлення посадових окладів службовців місцевого самоврядування;
  • встановлення дисциплінарної та матеріальної відповідальності службовців місцевого самоврядування.

Окремо законопроектом виділені норми, які стосуються заробітної плати осіб, які займають посади в органах місцевого самоврядування.

Заробітна плата службовця місцевого самоврядування буде складатися з:

1) основної заробітної плати — посадового окладу;

2) додаткової заробітної плати — надбавки за вислугу років, надбавки за ранг службовця місцевого самоврядування, премії та компенсації за додаткове навантаження;

3) інших грошових виплат — допомоги до щорічної основної відпустки, допомоги для вирішення соціально-побутових питань та інших заохочувальних і компенсаційних виплат, передбачених цим та іншими законами.

Встановлення посадового окладу, надбавок, компенсацій, премій службовцю місцевого самоврядування буде здійснюватися керівником служби та рішень сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі створення), районної, обласної ради.

Як буде виглядати схема посадових окладів службовців місцевого самоврядування

Схема посадових окладів службовців місцевого самоврядування буде складатися з мінімального посадового окладу службовця місцевого самоврядування, який займає посаду категорії «ІІІ», та міжпосадових співвідношень такого посадового окладу з іншими посадовими окладами (у коефіцієнтах).

Схема посадових окладів службовців місцевого самоврядування затверджується відповідною сільською, селищною, міською, районною у місті (у разі створення), районною, обласною радою за пропозицією відповідно сільського, селищного, міського голови, голови районної у місті (у разі створення), районної, обласної ради, виходячи з того, що:

1) мінімальний розмір посадового окладу службовця місцевого самоврядування, який займає посаду категорії «ІІІ», не може бути меншим двох розмірів та більше восьми розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого на 1 січня календарного року;

2) максимальний розмір посадового окладу службовця місцевого самоврядування, який займає посаду категорії «ІІІ», не може перевищувати мінімальний розмір посадового окладу службовця місцевого самоврядування, який займає посаду категорії «ІІ»;

3) мінімальний розмір посадового окладу службовця місцевого самоврядування, який займає посаду категорії «ІІ», встановлюється не менш як на 30 відсотків вищим за мінімальний розмір посадового окладу службовця місцевого самоврядування, який займає посаду категорії «ІІІ»;

4) максимальний розмір посадового окладу службовця місцевого самоврядування, який займає посаду категорії «ІІ», не може перевищувати мінімальний розмір посадового окладу службовця місцевого самоврядування, який займає посаду категорії «І»;

5) мінімальний розмір посадового окладу службовця місцевого самоврядування, який займає посаду категорії «І», встановлюється не менш як у 2 рази вищим за мінімальний розмір посадового окладу службовця місцевого самоврядування, який займає посаду категорії «ІІІ»;

6) максимальний розмір посадового окладу службовця місцевого самоврядування, який займає посаду категорії «І», не може більш як у 5 разів перевищувати мінімальний розмір посадового окладу службовця місцевого самоврядування, який займає посаду категорії «ІІІ».

На які надбавки зможуть розраховувати службовці місцевого самоврядування

Надбавку за вислугу років встановлять на рівні 3 відсотків посадового окладу службовця місцевого самоврядування за кожний рік стажу служби в органах місцевого самоврядування, але не більше 50 відсотків посадового окладу.

Службовцям місцевого самоврядування, у яких протягом календарного місяця виникло право на підвищення надбавки за вислугу років, розмір надбавки будуть змінювати з дня набуття права на підвищення.

Розміри надбавок за ранги службовців місцевого самоврядування визначать відповідні сільські, селищні, міські, районні у місті (у разі створення), районні, обласні ради, виходячи з розмірів надбавок за ранги державних службовців, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Премії службовців місцевого самоврядування

Встановлення премій службовцям місцевого самоврядування буде здійснюватися керівником служби залежно від особистого внеску службовця місцевого самоврядування в загальний результат роботи органу місцевого самоврядування відповідно до Положення про преміювання службовців місцевого самоврядування, затвердженого відповідною сільською, селищною, міською, районною у місті (у разі створення), районною, обласною радою.

Фонд преміювання встановлять у розмірі 20 відсотків загального фонду посадових окладів за рік.

Премії виплачуватимуть у межах фонду преміювання та економії фонду оплати праці.

Службовцю місцевого самоврядування можуть встановлюватися:

1) премія за результатами щорічного оцінювання службової діяльності;

2) місячна або квартальна премія відповідно до особистого внеску службовця місцевого самоврядування в загальний результат роботи органу місцевого самоврядування.

Премію за результатами щорічного оцінювання службової діяльності встановлять усім службовцям місцевого самоврядування, які отримали відмінні оцінки за результатами оцінювання службової діяльності, в однакових відсотках до розміру посадового окладу без урахування фактично відпрацьованого часу в межах фонду преміювання такого органу місцевого самоврядування. Розмір такої премії не зможе перевищувати розміру посадового окладу відповідного службовця місцевого самоврядування.

Розмір місячної премії не буде перевищувати 30 відсотків посадового окладу.

Розмір квартальної премії не буде перевищувати 90 відсотків посадового окладу.

Місячну або квартальну премію виплатять за фактично відпрацьований час.

Компенсації службовцям місцевого самоврядування

Компенсація за додаткове навантаження у зв’язку з виконанням обов’язків тимчасово відсутнього службовця місцевого самоврядування, за умовами законопроекту, виплачується у розмірі 50 відсотків посадового окладу тимчасово відсутнього службовця місцевого самоврядування.

Компенсація за додаткове навантаження у зв’язку з виконанням обов’язків за вакантною посадою службовця місцевого самоврядування встановлюється керівником служби за поданням безпосереднього керівника службовцю місцевого самоврядування або службовцям місцевого самоврядування, між якими здійснено розподіл обов’язків за вакантною посадою, пропорційно додатковому навантаженню за рахунок економії фонду посадового окладу за відповідною посадою.

Крім того, голова Нацполіції Ігор Клименко розповів, кому з поліцейських першочергово підвищать зарплату і чому їх залишать без премії.

Одночасно в «Слузі народу» пропонують обмежити максимальний розмір зарплат бюджетникам, а контракти з незгодними розірвати.

 Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду