Незнання водія, що відмова від проходження огляду на стан сп’яніння – правопорушення, не звільняє його від відповідальності

14:25, 18 января 2022
Суд зазначив, що чинне законодавство, зокрема п. 2.5 ПДД, зобов’язує водія на вимогу працівників поліції пройти в установленому порядку медичний огляд для визначення стану алкогольного чи іншого сп’яніння.
Незнання водія, що відмова від проходження огляду на стан сп’яніння – правопорушення, не звільняє його від відповідальності
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Хмельницький апеляційний суд залишив без змін постанову Славутського міськрайонного суду від 6 грудня 2021 року про притягнення водія до адміністративної відповідальності за відмову від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан сп’яніння (ч. 1 ст. 130 КУпАП), а апеляційну скаргу його захисника – без задоволення. Про це повідомляє пресслужба ХАС.

За постановою суду, поліція зупинила автомобіль ВАЗ 2105 увечері 7 жовтня минулого року на вул. Богдана Хмельницького у м. Славуті. Помітивши у водія ознаки алкогольного сп’яніння (запах алкоголю, виражене тремтіння рук, порушення рухів), правоохоронці запропонували йому пройти огляд на стан тверезості, утім, той відмовився.   

Славутський міськрайонний суд визнав водія винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП, та наклав на нього адміністративне стягнення у вигляді 17000 гривень штрафу з позбавленням права керування транспортними засобами на 1 рік.

Постанову суду першої інстанції оскаржив захисник. За його словами, суд не врахував пояснень його підзахисного про те, що він не знав, що відмова від проходження огляду на стан сп`яніння – це правопорушення.

Крім того, адвокат вказав, що в матеріалах справи немає направлення для проходження медичного огляду на стан алкогольного сп`яніння в медичному закладі, у протоколі про адмінправопорушення не зазначено, за допомогою якого технічного засобу проводилась фіксація правопорушення, а тому такий відеозапис є неналежним доказом, як і Акт на огляд водія ТЗ з метою виявлення стану сп`яніння, оскільки його склали без водія.

Тому постанову місцевого суду апелянт просив скасувати та закрити провадження у справі у зв`язку з відсутністю в діях його підзахисного складу адміністративного правопорушення.

Апеляційний суд зауважує: чинне законодавство, зокрема п. 2.5 Правил дорожнього руху, зобов`язує водія на вимогу працівників поліції пройти в установленому порядку медичний огляд для визначення стану алкогольного чи іншого сп`яніння.

Відповідно до статті 68 Конституції України, кожен зобов`язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей.  Незнання законів не звільняє від юридичної відповідальності.

«Отже, незнання [водія] про те, що відмова від проходження огляду на стан сп`яніння є правопорушенням, не звільняє його від адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 130 КУпАП», – ідеться в постанові ХАС.

Суд звертає увагу також на відеозапис з матеріалів справи, де зафіксовано, як поліцейський роз’яснює водієві наслідки відмови від проходження огляду, зокрема те, що щодо нього буде складено протокол про адміністративне правопорушення за ч. 1 ст. 130 КУпАП, з чим він погодився.

Щодо відсутності в матеріалах справи направлення на огляд для виявлення стану сп`яніння, то ХАС зазначає, що його складають тоді, коли водій погоджується на проходження такого огляду в медичному закладі. Позаяк водій категорично відмовився від цієї процедури, направлення ніхто не оформляв.

Решту доводів сторони захисту спростовують докази, які є у справі.

Раніше ми писали про відмову водія від проходження огляду на стан сп’яніння: суд своїм рішенням звернувся до законодавця.

 Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України