Шмигаля просять пояснити, чому розмір посадового окладу держслужбовця збільшився не так, як планували

16:27, 16 февраля 2022
Проектом постанови передбачалося підвищення розміру посадового окладу від 8,2% до 9,8%, але розмір посадового окладу збільшився у середньому на 6,2%.
Шмигаля просять пояснити, чому розмір посадового окладу держслужбовця збільшився не так, як планували
Джерело фото: pravda.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Профспілка працівників державних установ України звернулася до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням поінформувати, чому відбулося зниження розмірів посадових окладів в прийнятій Урядом постанові у порівнянні з проектом постанови, який надходив на опрацювання профспілковій стороні. Заяву оприлюднили на офіційному сайті профспілки.

«2 лютого 2022р. прийнято постанову Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 18 січня 2017 р. № 15 і від 24 травня 2017 р. № 358» від 02.02.2022 № 89, якою розмір посадового окладу усім категоріям посад державної служби збільшився у середньому на 6,2%.

В ході прийняття Урядом постанови, відбулося зниження розмірів посадових окладів в прийнятій постанові у порівнянні з проектом постанови, який надходив на опрацювання профспілковій стороні. Адже, проектом постанови КМУ з аналогічною назвою, що надходив на розгляд профільних урядових комітетів, до Профспілки на опрацювання, як стороні соціального діалогу, та був підтриманий Профспілкою, передбачалося підвищення розміру посадового окладу зазначеній категорії від 8,2% до 9,8%, що відповідало збільшенню розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи станом на 01.12.2021 на 9,3%.

При цьому, посадовий оклад спеціаліста, провідного спеціаліста, головного спеціаліста державного органу, юрисдикція якого поширюється на територію одного або кількох районів, районів у містах, міст обласного значення, після його підвищення у середньому на 6,2%, складає 4962 грн, 5100 грн, 5600грн відповідно, що значно менше за розмір мінімальної заробітної плати в Україні (6500 грн).

Такий підхід не забезпечує реалізацію задекларованої урядом реформи оплати праці державних службовців, яка передбачає конкурентоспроможну заробітну плату державних службовців на ринку праці, у тому числі, середньої та нижчої ланок.

Тому Профспілка звернулася до прем’єр-міністра України з проханням поінформувати Профспілку про причини, що зумовили таке зниження розмірів посадових окладів в прийнятій постанові уряду у порівнянні з проектом постанови, який надходив на опрацювання профспілковій стороні, а саме з урахуванням збільшення розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи станом на 01.12.2021 на 9,3% та надати інформацію про можливості збільшення розмірів посадових окладів у поточному році», — йдеться у тексті заяви.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про те, коли державним службовцям підвищать зарплату.

Крім того, Зеленський відповів на петицію про встановлення справедливих зарплат держслужбовцям.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді