Коли державним службовцям підвищать зарплату: деталі від НАДС

12:04, 17 января 2022
На засіданні Урядового комітету розглянули запровадження нової моделі оплати праці.
Коли державним службовцям підвищать зарплату: деталі від НАДС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Cтарт нових умов оплати праці для державних службовців почнеться з 1 січня 2023 року. Про це йшлося під час засідання Урядового комітету в рамках розгляду проекту розпорядження Кабінету Міністрів України «Про проведення класифікації посад держслужби у державних органах, напрацювання та запровадження нової моделі оплати праці». Зокрема, в проекті передбачена дорожня карта, щоб запровадити оновлену систему оплати праці.

У пресслужбі Національного агентства з питань державної служби (НАДС) зазначили, що йдеться про затвердження Урядом каталогу типових посад і відповідних критеріїв, розробку онлайн-курсу щодо застосування методики класифікації, здійснення фінансових розрахунків для запровадження нової системи оплати праці.

Нагадаємо, в інтерв’ю «Право ТВ» голова НАДС Наталія Алюшина зазначила, що у рамках реформи системи оплати праці державних службовців 70% у структурі заробітної плати складатиме посадовий оклад. А варіативна частка (премії та інші заохочення) становитиме 30%.

Зокрема, голова НАДС вказала на проблему низької заробітної плати державних службовців.

«На рівні районних державних адміністрацій працівники нарікають на низькі посадові оклади. Наприклад, у спеціаліста він там складає 4 540 грн. Водночас за некваліфіковану роботу передбачено вищу заробітну плату. З 1 грудня вона стартує з 6500 грн. Хоча, відповідно до вимог законодавства, до державного службовця висуваються високі вимоги і суттєві обмеження щодо його додаткового заробітку. Відтак, склалася ситуація, що ми ставимо держслужбовцям і кандидатам на ці посади високі кваліфікаційні вимоги, пропонуючи низьку заробітну плату. Це аж ніяк не сприяє залученню кваліфікованих спеціалістів. Більше того,  такий стан речей призводить до вимивання досвідчених фахівців і менеджерів. Люди шукають роботу в приватному секторі або їдуть за кордон. Серед них – найбільш фахові спеціалісти», - відзначила голова НАДС.

Саме тому, НАДС ініціювало реформування системи оплати праці.

У рамках реформи відбудеться зменшення кількості складових зарплати держслужбовців. Але це не означає її зниження. Навпаки, упорядкування складових дозволить запровадити її чітку, прозору структуру, у якій 70% складатиме посадовий оклад. А варіативна частка (премії та інші заохочення) становитиме 30%. Наразі посадовий оклад у структурі заробітної плати становить лише 30%. Інше – додаткові виплати, надбавки, премії. Ця ситуація створює умови для маніпуляцій і несправедливого ставлення», - повідомила Наталія Алюшина.

Ще одним нововведенням є встановлення розмірів посадових окладів на основі класифікації посад. На думку голови НАДС, це дасть змогу державній службі стати конкурентною на ринку праці та залучати кваліфікованих спеціалістів. 

«Здійснення детальних розрахунків стане можливим після класифікації усіх посад державної служби. Її планується завершити до 1 червня 2022 року», - відзначила Наталія Алюшина.

Раніше «Судово-юридична газета» публікувала повне інтерв’ю голови НАДС.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде