Українцям пояснили, що таке реквізиція

20:13, 4 апреля 2022
Під час воєнного стану держава може примусово вилучати майно у громадян для суспільних потреб у встановленому законом порядку.
Українцям пояснили, що таке реквізиція
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Західне міжрегіональне управління Міністерства юстиції м. Львів пояснило громадянам, що таке реквізиція. Роз’яснення з’явилось на Facebook-сторінці відомства.

«Під час воєнного стану держава може примусово вилучати майно у громадян для суспільних потреб у встановленому законом порядку. Такий процес називають реквізицією.

Метою реквізиції є усунути наслідки, що виникли або можуть настати через стихійне лихо, аварію, епідемію, епізоотію, воєнний або надзвичайний стан та за інших надзвичайних обставин, або запобігти таким наслідкам.

В умовах воєнного стану держава може вилучати у людей нерухоме майно (квартири, будинки, земельні ділянки тощо), авто та інші транспортні засоби, індивідуально визначене майно (мобільний телефон, ноутбук, годинник тощо). Не підлягають відчуженню гроші, продукти харчування, паливо, будівельні матеріали тощо. 

І компанії, і люди мають право на повне відшкодування вартості відчуженого майна за рахунок коштів державного бюджету.

Компенсувати можуть як до, так і після відчуження. Але компенсування після — використовують, лише якщо попереднє відшкодування неможливе. Лише у разі неможливості попереднього відшкодування — застосовується наступне відшкодування.

Алгоритм примусового відчуження приватної власності:

  1. Прийняття рішення. В умовах воєнного стану рішення про примусове відчуження приймає військове командування за погодженням з місцевою державною адміністрацією або виконавчим органом відповідної місцевої ради. У місцевостях, де ведуться бойові дії, погодження не потрібне.
  2. Проведення оцінки майна. Оцінку має проводити професійний оцінювач. Однак, якщо його неможливо залучити, майно може оцінити орган державної влади чи місцевого самоврядування за погодженням із його власником.
  3. Попереднє відшкодування вартості майна. Держава має відшкодувати у повному розмірі вартість майна, а його власник повинен отримати компенсацію до підписання акта про відчуження. Якщо це неможливо, відшкодування проводять після скасування воєнного стану.
  4. Оформлення та підписання акта. Для підтвердження факту примусового відчуження майна складається відповідний акт, який повинен містити: назву військового командування та органу, що прийняв (погодив) рішення про відчуження; відомості про власника майна; відомості про документ, що встановлює право власності на майно (у разі наявності); опис майна, достатній для його ідентифікації (для нерухомого майна — місцезнаходження, для рухомого майна — реєстраційний номер транспортного засобу, марку, модель, номер шасі, рік випуску та інші реєстраційні дані);сума виплачених коштів (у разі попереднього повного відшкодування вартості майна).

Важливо: до акта про примусове відчуження майна обов’язково повинен бути доданий документ з висновком про вартість такого майна.

Акт підписують власник майна або його законний представник і уповноважені особи військового командування та органу, що погодив рішення про примусове відчуження майна, і скріплюється печатками. Акт може бути складений без участі власника.

З дати підписання акта реквізоване майно переходить у власність держави», — сказано у повідомленні.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва