Новації в сфері нотаріату в умовах війни: що варто знати

21:06, 7 мая 2022
Українцям повідомили про 4 головні новації.
Новації в сфері нотаріату в умовах війни: що варто знати
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Центрально-Західне міжрегіональне управління Міністерства юстиції повідомило про новації в сфері нотаріату в умовах війни. Інформацію оприлюднили на Facebook-сторінці відомства.

«У зв’язку із нещодавніми змінами законодавства в сфері діяльності установ нотаріату в умовах воєнного стану варто наголосити на таких важливих моментах, що врегульовані по новому (постанова Кабінету Міністрів України від 19 квітня 2022 р. № 480).

  1. По-перше, вчинення нотаріальних дій щодо цінного майна здійснюватиметься виключно нотаріусами, включеними до затвердженого Міністерством юстиції переліку нотаріусів, якими в умовах воєнного стану вчиняються такі дії.
  2. По-друге, забороняється нотаріальне посвідчення від імені фізичної особи — відчужувача (іпотекодавця, довірчого засновника) на підставі довіреності:

- договорів відчуження нерухомого майна,

- договорів відчуження цінних паперів,

- договорів відчуження корпоративних прав,

- договорів іпотеки,

- договорів про задоволення вимог іпотекодержателя,

- договорів про встановлення довірчої власності на нерухоме майно (у тому числі договорів про внесення змін до таких договорів або їх розірвання (припинення),

- нотаріальне засвідчення справжності підпису на актах приймання-передачі частки (частини частки) у статутному (складеному) капіталі (статутному фонді) юридичної особи.

  1. По-третє, забороняється нотаріальне посвідчення договору щодо відчуження нерухомого майна до закінчення одного місяця з дня державної реєстрації права власності відчужувача нерухомого майна, крім випадків набуття відчужувачем права власності у порядку спадкування або у результаті визначення розміру часток у праві спільної сумісної власності.
  2. По-четверте, посвідчення договору щодо відчуження нерухомого майна, іпотеки, про встановлення довірчої власності на нерухоме майно здійснюється виключно за місцезнаходженням такого майна, крім нерухомого майна, розташованого у м. Києві та Київській області (в даному випадку – такі дії вчиняються виключно нотаріусом, робоче місце (контора) якого розташовано у м. Києві або Київській області, за місцезнаходженням такого майна, або місцезнаходженням юридичної особи, або за зареєстрованим місцем проживання фізичної особи - однієї із сторін відповідного договору)», — сказано у повідомленні.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва