Функціонування держслужби та місцевого самоврядування у період дії воєнного стану: роз’яснення НАДС

12:40, 20 мая 2022
Підготували низку порад, які покликані допомогти державним органам швидко та якісно організувати підбір та призначення на посади державної служби в період дії воєнного стану.
Функціонування держслужби та місцевого самоврядування у період дії воєнного стану: роз’яснення НАДС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Національне агентство України з питань державної служби пояснило деякі аспекти щодо дії окремих положень Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування державної служби та місцевого самоврядування у період дії воєнного стану». Про це йдеться на офіційному сайті НАДС.

«Закон № 2259 покладає усю відповідальність за організацію призначення у період дії воєнного стану на державний орган. Відтак, залишається відкритим питання для служб управління персоналом, які дії вони можуть здійснити, щоб максимально вчасно та якісно підібрати персонал на посади державної служби.

Перше, на що доцільно звернути увагу — комунікація всередині державного органу щодо необхідності заповнення вакансій. Зберіть інформацію про вакансії, які потребують термінового заповнення у державному органі, тобто про ті посади, без виконання обов'язків за якими функціонування органу у період дії воєнного стану є неможливим. Рішення про їх заповнення приймає керівник державної служби або ж суб'єкт призначення.

Потрібно пам'ятати, що таке заповнення посад має свої ризики. У вас не має можливості скористатися усіма етапами конкурсу та оцінити знання, досвід та навички осіб, які виявили бажання стати членом вашого колективу. Відтак, ви маєте завчасно продумати декілька моментів:

  • узгодити з безпосереднім керівником посадову інструкцію (якщо вона відсутня) та спільно підготувати опис вакансії. Звісно, ви можете скористатися адаптованою версією умов проведення конкурсу, до яких вже звикли як державні органі, так і кандидати (приклад);
  • визначити, у який спосіб ви поширюватимете інформацію про вакансію і за якими каналами комунікації ви будете підтримувати зв'язок з можливими  претендентами на зайняття посади державної служби;
  • домовитися, яку інформацію необхідно отримати від претендента на зайняття посади державної служби та за якою формою. Звісно, ви можете запропонувати заповнити резюме довільної форми, або ж резюме встановленого зразка відповідно до Порядку проведення конкурсу на зайняття посад державної служби, затвердженого постановою КМУ від 25 березня 2016 року № 246, (далі — постанова КМУ №246) або ж взагалі — надіслати заповнену особову картку встановленого зразка. У будь-якому разі необхідно отримати максимум інформації для прийняття рішення про призначення;
  • узгодити в який спосіб буде прийнято рішення про призначення. Наприклад, керівник державної служби або суб'єкт призначення, чи уповноважена ним особа може після ознайомлення з наданою інформацією, документами провести співбесіду, зокрема за допомогою засобів телекомунікаційного зв'язку,  з декількома претендентами на зайняття посади державної служби.

Крім цього, потрібно узгодити з керівником державної служби або суб'єктом призначення — наскільки швидко потрібно заповнити вакансію. В країні війна і часу на організацію може бути обмаль. Тому, хочемо звернути увагу, на кандидатів, які успішно пройшли усі етапи оцінювання під час конкурсів, які проводилися у вашому державному органі, та які не стали переможцями. Це перший пул ваших претендентів на заповнення вашої вакансії. І ви вже маєте їх контактні дані, резюме і результати оцінювання. Також, пам'ятайте про можливості внутрішнього набору.

Отож, після того, як ви з'ясуєте усі ці моменти з безпосереднім керівником, керівником державної служби або суб'єктом призначення — ви зможете чітко спланувати роботу по заповненню вакансій на найближчий місяць.

Звертаємо вашу увагу! Після припинення чи скасування воєнного стану, але не пізніше шести місяців з дня його припинення чи скасування, на посади державної служби, на які особи призначені у період дії воєнного стану, оголошується конкурс, передбачений відповідним законом. Граничний строк перебування особи на посаді, на яку її призначено у період дії воєнного стану, становить не більше 12 місяців з дня припинення чи скасування воєнного стану», — сказано у повідомленні.

Раніше у НАДС повідомляли, що Держслужбу профінансують на 492 млн доларів США.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва