Чи можна працівника, який не з’являється на роботі через обставини, пов’язані з бойовими діями, направити «заднім числом» у відпустку

15:35, 15 июня 2022
У Держпраці пояснили, що табелі обліку використання робочого часу зазначений час неявки працівника на робочому місця доцільно відмічати умовним позначенням «НЗ» - неявки з нез’ясованих причин або «І» - інші причини неявок.
Чи можна працівника, який не з’являється на роботі через обставини, пов’язані з бойовими діями, направити «заднім числом» у відпустку
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Управління Держпраці у Хмельницькій області пояснило, чи можна працівника, який не з’являється на роботі внаслідок обставин, пов’язаних з бойовими діями, направити «заднім числом» у відпустку. Про це йдеться у пресслужбі відомства.

«Ні. У табелі обліку використання робочого часу зазначений час неявки працівника на робочому місця доцільно відмічати умовним позначенням «НЗ» - неявки з нез’ясованих причин або «І» - інші причини неявок. Підстави для збереження заробітку за таким працівником відсутні.

 Оформлення відпусток без збереження заробітної плати, передбачених статтями 25, 26 Закону України «Про відпустки» є правом, а не обов’язком працівника. 

Відповідно до ч. 3 ст. 12 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» протягом періоду дії воєнного стану роботодавець за заявою працівника може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого ч. 1 ст. 26 Закону України «Про відпустки», — сказано у роз’ясненні.

Раніше ми писали, що Держпраці роз’яснила, як вивільняти працівників під час війни.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Борис Продан
    Борис Продан
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Дмитро Шмигельський
    Дмитро Шмигельський
    суддя Деснянського районного суду міста Києва