Как взимается налоговый долг в 2023 году

19:41, 19 марта 2023
Процедура погашения налогового долга включает меры предупреждающего и принудительного характера.
Как взимается налоговый долг в 2023 году
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

ГНС в Винницкой области напоминает, что понятие термина «налоговый долг» определено пп. 14.1.175 п.14 статьи 14 Налогового кодекса Украины (далее - НКУ), как сумма согласованного денежного обязательства (с учетом штрафных санкций при их наличии), но не уплаченного налогоплательщиком в установленный срок, а также пеня, начисленная на сумму такого денежного обязательства.

"Процедура погашення податкового боргу включає в себе заходи запобіжного та примусового характеру. Права та обов’язки з погашення податкового боргу, визначені ПКУ покладаються на податкового керуючого.

Податковий керуючий – посадова (службова) особа органу ДПС, на яку покладається виконання функцій, спрямованих на погашення податкового боргу платника податків. 

Податковий керуючий надає платнику податків можливість погасити податковий борг у добровільному порядку, для чого здійснює заходи запобіжного характеру, а саме:

надсилає платнику податків податкову вимогу (ст. 59 ПКУ).

на підставі рішення керівника територіального органу ДПС (податковий керуючий здійснює опис майна в податкову заставу, та складає акт опису такого майна та реєструє податкову заставу у відповідному державному реєстрі.   У разі якщо платник податків не допускає податкового керуючого для здійснення опису майна або не надає необхідних документів податковий керуючий складає акт відмови від опису майна в податкову заставу. В таких випадках, контролюючий орган  також звертається до суду щодо зупинення видаткових операцій платника податків на рахунках платника податків; заборону відчуження таким платником податків майна та зобов'язання платника податків виконати законні вимоги податкового керуючого,  передбачені ПКУ (ст. 89 ПКУ).

здійснює перевірку стану збереження заставного  майна, що перебуває у податковій заставі. У разі перешкоджання даним діям складає відповідний акт  В результаті чого також набуває права звертатися до суду щодо зупинення видаткових операцій платника податків на рахунках платника податків; заборону відчуження таким платником податків майна та зобов'язання платника податків виконати законні вимоги податкового керуючого, передбачені ПКУ (ст. 91 ПКУ).

- розглядає звернення платника податків та підготовка документів для надання йому розстрочення (відстрочення) сплати грошових зобов'язань (податкового боргу)  (ст. 100 ПКУ); 

вимагає від платника податків або його службових (посадових) осіб пояснення щодо відчуження майна, яке перебуває у податковій заставі, без згоди органу ДПС (за умови, коли наявність такої згоди має бути обов'язковою згідно з вимогами Кодексу);

У разі непогашення податкового богу в добровільному порядку податковий керуючий вживає до боржника заходи примусового характеру, а саме:

готує матеріали для звернення до суду щодо: стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків; стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу платника податків за рахунок готівки, що належить такому платнику податків; отримання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі; стягнення податкового боргу платника податків - фізичної особи (ст.ст. 95, 87 ПКУ).

готує матеріали для застосування штрафу у разі відчуження майна, що перебуває в податковій заставі, без згоди контролюючого органу (ст. 124 ПКУ);

у разі відсутності активів платника податків-боржника, або у випадку коли їх балансова вартість менше суми податкового боргу, готує документи для звернення до суду щодо накладення арешту на кошти та інші цінності, що знаходяться в банку, такого платника (пп. 20.1.33 п. 20.1 ст.20 ПКУ)", — сказано в сообщении.

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua, на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду