Для ВПЛ разрабатывают сразу несколько инструментов для решения жилищного вопроса

20:58, 22 июля 2024
По состоянию на сейчас в Украине более 4 млн внутренне перемещенных лиц, 26% из которых нуждаются в социальной защите.
Для ВПЛ разрабатывают сразу несколько инструментов для решения жилищного вопроса
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В Украине разрабатывается сразу несколько инструментов для решения жилищного вопроса для внутренне перемещенных лиц. Как сообщила председатель Комитета Верховной Рады по вопросам организации государственной власти, местного самоуправления, регионального развития и градостроительства Елена Шуляк, речь идет о запуске аренды с правом выкупа, на которой настаивали международные партнеры, введение специальной для ВПЛ субсидии на аренду жилья, социальной аренде, а также просмотре условий в программе єОселя.

По ее словам, по состоянию на сейчас в Украине более 4 млн внутренне перемещенных лиц, 26% из которых нуждаются в социальной защите.

«Саме тому наразі наша мета – розробити ефективні механізми в межах реформи житлової політики, щоб вирішити одне за найголовніших для ВПО питань – питання домівок. Тому і на рівні Парламенту, і на рівні Уряду зараз активно розробляються варіанти таких інструментів. Деякі запозичені з практик ЄС, але адаптовані під Україну, деякі – взагалі вимога міжнародних партнерів, які фінансово допомагають відновленню нашої країни. Наразі у роботі чотири такі інструменти: поліпшення умов іпотеки єОселя для ВПО, яка нині для них здебільшого недоступна, додаткові субсидії на оренду житла, соціальна оренда, а також окремий вид оренди – з правом викупу. Запуск двох останніх інструментів – вимога оновити житлове законодавство, що зафіксовано в програмі Ukraine Facility, за якою Україна до 2027 року отримує від ЄС 50 млрд євро», – розповіла Шуляк.

  • Що передбачають для ВПО зміни в іпотечній програмі єОселя

«Програма єОселя практично не вирішує проблеми наших ВПО – через почасти непідйомні для ВПО умови першого внеску та обмеження терміну введення в експлуатацію будинку – не старше 3 років. Тому на сьогодні тільки 221 внутрішньо переміщені особи змогли взяти кредит на придбання житла за програмою, а це приблизно 1,9% від усіх кредитів», – пояснила Олена Шуляк.

За її словами, слід внести зміни до програми – зменшити віковий ценз для отримання житла, знизити перший внесок з 20% до 15%, переглянути відсоткову ставку до 3% та запровадити пільгові умови кредитування для сімей з дітьми.

Однією зі змін розглядають зменшення віку житла, яке можна купити ВПО за допомогою програми єОселя. Наразі не можна купувати житло, яке старше трьох років. Це здебільшого первинний ринок, а такого житла у регіональних центрах не так багато. До того ж, ВПО не можуть чекати декілька років, доки житло побудується.

«Ми вважаємо, що внутрішньо переміщеним особам потрібно дати можливість купити житло незалежно від того, коли воно було прийнято в експлуатацію за умови надання експертного звіту, що означене житло відповідає Державним будівельним нормам та придатне для проживання», – пояснила нардепка.

Також пропонуються зміни в розміру першого внеску по іпотеці, а також розмір ставки. Перший внесок зараз становить 20% вартості житла, що суттєво б’є по ефективності програми. Тому, наголосила Шуляк, потрібно переглянути розмір ставки до 3%, а поріг першого внеску до 15%.

  • Оренда з правом викупу – які умови

Оренда з правом викупу – це варіант, коли ти з часом можеш придбати житло, яке винаймаєш.

Майно, як правило, перебуває у власності громади або громада підписує договір про управління з відповідною організацією, яка управляє подібним фондом нерухомості. Ставка оренди має бути, за словами Шуляк, розрахована відповідно до оцінки спроможності орендаря.

Подібні механізми існують у різних країнах світу. Наприклад, в США така угода відома як «lease with option to purchase» або «rent-to-own». У Великій Британії це називається «rent-to-buy» або «lease option».

На запровадженні цього інструменту наполягали міжнародні партнери, наголосила Шуляк і додала, що кошти від викупу орендарями житла, яке надаватиметься їм в оренду, йтиме якраз на поповнення фонду соціального житла.

  • Соціальна оренда

Цей інструмент передбачений у законопроєкті «Про основні засади житлової політики», про який йде мова в Ukraine Facility і який  покликаний вирішити багаторічну проблему невирішеного житлового питання. Зокрема, йдеться про величезні квартирні черги, які вже багато років не рухаються.

«Механізми соціальної оренди досить популярні в країнах ЄС, однак Україні потрібно їх адаптовувати під себе та напрацювати правове підґрунтя для цього. Втім, законодавчі напрацювання щодо цього вже представили громадськості і очікується що незабаром відповідний законопроєкт зареєструють у ВР», – пояснила Шуляк.

Вартість такої оренди буде нижча за ринкову ставку, а орендодавцем виступатимуть громади. Громада, на балансі якої знаходитиметься відповідний житловий фонд, надаватиме його в оренду, платежі від якої направлятимуться в місцеві бюджети – до револьверного фонду, в якому вони будуть накопичуватись для цільового використання. Це може бути або покращення того житлового фонду, який вже є на балансі, або ж для нових житлових об’єктів, які будуть використовуватись з такою ж ціллю.

  • Додаткова субсидія на оренду

Нещодавно Міністерство соціальної політики представило проєкт нового соціального інструменту, розробленого за участю міжнародних організацій, зокрема Радою Європи. Йдеться про додаткові субсидії на оренду житла для внутрішньо переміщених осіб. Після погодження із зацікавленими сторонами він буде поданий на розгляд уряду. Пілотні проєкти із субсидіями спочатку будуть запущені у одному або одразу кількох регіонах.

Після запровадження новий інструмент діятиме паралельно з іншим інструментом підтримки ВПО – виплатами на проживання. Така субсидія має призначатись з розрахунку на кількість членів родини на кожного члена – 13,5 кв.метрів, але не менше ніж 35 квадратних метрів на родину.

Такі субсидії розраховуватимуться із урахуванням регіональних коефіцієнтів вартості оренди житла, і враховуватимуть спроможність родини самостійно оплачувати оренду. Втім, ВПО зможуть розраховувати на субсидію лише за умови укладання офіційного договору про оренду житла. Ключове нововведення – міністерство запропонує ринку готову модель угоди про оренду на цифровій платформі Пенсійного фонду.

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua и на Google Новости SUD.UA, а также на наш VIBER, страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Микола Шаповал
    Микола Шаповал
    суддя Сумського окружного адміністративного суду
  • Андрій Осаулов
    Андрій Осаулов
    суддя Шевченківського районного суду міста Києва