Ув’язнення за поширення «дезінформації»: у Туреччині підтримали законопроект, який передбачає покарання для журналістів

17:34, 14 жовтня 2022
Законопроект передбачає тюремне ув'язнення журналістів і користувачів соцмереж на термін до трьох років за поширення «дезінформації».
Ув’язнення за поширення «дезінформації»: у Туреччині підтримали законопроект, який передбачає покарання для журналістів
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Парламент Туреччини прийняв законопроєкт, запропонований президентом Реджепом Таїпом Ердоганом, який передбачає тюремне ув'язнення журналістів і користувачів соцмереж на термін до трьох років за поширення «дезінформації». Про це повідомляє агенство Reuters.

Законодавці від правлячої партії та її союзників проголосували за схвалення законопроєкту, незважаючи на те, що опозиційні депутати, європейські країни та активісти із захисту прав ЗМІ закликали скасувати його.

Найбільше занепокоєння щодо свободи вираження поглядів викликала стаття 29 закону. У ній йдеться про те, що ті, хто поширює неправдиву інформацію в Інтернеті про безпеку Туреччини з метою «створення страху і порушення громадського порядку», будуть покарані тюремним ув'язненням на термін від одного до трьох років.

Критики заявили, що немає чіткого визначення «неправдивої або оманливої інформації», що робить закон відкритим для зловживань з боку судів.

Reuters зазначає, що питання свободи ЗМІ набуває все більшого значення напередодні президентських і парламентських виборів наступного року, коли опитування показують, що підтримка Ердогана і його партії різко впала після останнього голосування.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Руслан Жук
    Руслан Жук
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду
  • Елла Катаєва
    Елла Катаєва
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Оксана Блажівська
    Оксана Блажівська
    суддя Господарського суду міста Києва