У США хочуть конфіскувати російські державні активи на користь України

13:24, 16 червня 2023
У Конгресі США представили законопроєкт про конфіскацію та передачу Україні як репарацій державних активів рф — насамперед Центробанку.
У США хочуть конфіскувати російські державні активи на користь України
Фото: Getty Images
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У США розробили законопроєкт про конфіскацію та передачу Україні як репарацій державних активів рф — насамперед Центробанку. Про це повідомила заступник Міністра юстиції України Ірина Мудра.

15 червня даний законопроєкт був представлений у Конгресі США. Як зазначила Ірина Мудра, цей проєкт був внесений представниками від обох партій, а також паралельно в Нижню палату, що збільшує шанси на його прийняття.

За інформацією посадовиці, зазначений законопроект передбачає наступне:

– Надає Президенту США повноваження конфіскувати російські суверенні активи, які були заморожені у Сполучених Штатах, та передати їх на відновлення України.

– Забороняє переказ коштів російським організаціям, які перебувають під санкціями, доти, допоки росія не піде з України і не погодиться на компенсації за шкоду, заподіяну її неспровокованою агресією.

– Доручає Президенту США працювати з союзниками та партнерами над створенням міжнародного компенсаційного механізму для передачі конфіскованих або заморожених суверенних активів росії для відбудови України.

– Надає Управлінню з координації санкцій Державного департаменту додаткові ресурси для роботи з партнерами та союзниками за кордоном для конфіскації додаткових суверенних активів росії в інших країнах.

– Гарантує, що путін, а не американські платники податків, сплатить збитки, завдані неспровокованим вторгненням росії в Україну.

Нагадаємо, що ще 22 грудня 2022 року Сенат США підтримав поправку до Закону про уповноваження на національну оборону США (так званий Акт про конфіскацію активів для відновлення України). У поправці передбачено створення правового механізму конфіскації російських активів, які зараз заморожені в США.

За різними даними, на сьогодні США заморозили близько $39 млрд суверенних активів рф. Це найбільший після ЄС обсяг російських активів серед західних країн.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Надія Гончар
    Надія Гончар
    суддя Черкаського апеляційного суду
  • Олександр Ковальчук
    Олександр Ковальчук
    суддя Вінницького апеляційного суду