Єврокомісія запропонує передати Україні до 20 млрд євро прибутків від заморожених активів рф

18:07, 14 березня 2024
Єврокомісія планує запропонувати юридично обґрунтовану пропозицію державам-членам ЄС щодо передачі заморожених російських активів на підтримку України.
Єврокомісія запропонує передати Україні до 20 млрд євро прибутків від заморожених активів рф
Джерело фото: AP Photo
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Європейська комісія готується запропонувати конфіскацію мільярдів євро прибутку, отриманого від заморожених в Європі суверенних активів росії, на підтримку України. Про це повідомили високопосадовці ЄС за умови анонімності, повідомляє The Guardian.

Посадовці Єврокомісії планують запропонувати юридично обґрунтовану пропозицію державам-членам ЄС, можливо, навіть до саміту лідерів Євросоюзу, який відбудеться наступного четверга в Брюсселі.

Невідомий високопосадовець ЄС заявив виданню, що заморожені російські активи в Європі можуть принести від 15 до 20 мільярдів євро прибутку після сплати податків до кінця 2027 року, в залежності від глобальних процентних ставок.

Зазначається, що хоча посадовці сподіваються на узгодження конфіскації прибутку, деякі держави поки що не погоджуються, як використовувати ці кошти. Частина країн виступає проти фінансування української армії, вважаючи за краще спрямувати гроші на реконструкцію та гуманітарні заходи.

Джерела також повідомили, що Європейська комісія наразі не пропонує варіантів використання цих коштів.

«Це означає, що вони можуть погодитися в принципі на використання надходжень від прибутку, але потім провести подальшу дискусію про те, куди ці гроші можуть бути спрямовані відповідно до конституції кожної країни-члена», - сказав співрозмовник видання.

За словами джерела, процес набирає обертів, і в ЄС сподіваються, що після ухвалення початкового рішення справа рухатиметься з мертвої точки.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України