Джо Байден розкритикував рішення Верховного суду США щодо імунітету Дональда Трампа

10:06, 2 липня 2024
Байден заявив, що рішення суду щодо президентської недоторканності створило «небезпечний прецедент».
Джо Байден розкритикував рішення Верховного суду США щодо імунітету Дональда Трампа
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Президент США Джо Байден розкритикував рішення щодо питання про імунітет колишнього глави держави Дональда Трампа, винесене Верховним судом США. Про це повідомляє Reuters.

«В Америці немає королів. Кожен, абсолютно кожен із нас рівний перед законом. Ніхто, ніхто не стоїть вище закону, навіть президент Сполучених Штатів», - сказав Байден.

Він зазначив, що це рішення «докорінно змінило ситуацію», оскільки воно практично усуває обмеження на діяльність президента.

«Це принципово новий момент і небезпечний прецедент, тому що повноваження більше не будуть обмежені законом, навіть Верховним судом США», - сказав Байден.

Він також заявив, що виборці заслуговують на те, щоб у результаті судових розглядів до дня виборів дізнатися, що сталося 6 січня 2021 року.

«Зараз, через сьогоднішнє рішення, це вкрай малоймовірно. Це жахлива ведмежа послуга для народу цієї країни», - сказав він.

Як раніше писала «Судово-юридична газета», Верховний суд США 1 липня постановив, що Дональд Трамп не може бути притягнутий до кримінальної відповідальності за офіційні дії, вчинені як президентом, але може бути притягнутий до кримінальної відповідальності за приватні дії, у знаковій постанові, яка вперше визнає будь-яку форму президентського імунітету від кримінального переслідування.

При цьому голова ВС США Джон Робертс зазначив, що дозвіл прокурорам переслідувати за дії, вжиті колишнім президентом, потенційно знизить здатність виконувати роботу президентом США.

«Президент, схильний до одного курсу дій, заснованого на суспільних інтересах, може натомість вибрати інший курс, побоюючись, що його можуть спіткати кримінальні покарання після відходу з посади», — написав Робертс.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Іван Калаур
    Іван Калаур
    заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Дмитро Лубінець
    Дмитро Лубінець
    уповноважений Верховної Ради України з прав людини
  • Володимир Бевзенко
    Володимир Бевзенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді
  • Володимир Сопрун
    Володимир Сопрун
    суддя Вінницького апеляційного суду
  • Ірина Огренич
    Ірина Огренич
    суддя Київського районного суду м. Одеси