У НАТО заявили про «незворотність шляху» України до членства в Альянсі – декларація саміту

07:36, 11 липня 2024
У НАТО зможуть надати Україні запрошення приєднатися до Альянсу, коли країни-члени погодяться, а умови будуть виконані.
У НАТО заявили про «незворотність шляху» України до членства в Альянсі – декларація саміту
Джерело фото: NATO
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Глави держав і урядів країн-членів НАТО заявляють про незворотність шляху України до членства в НАТО, а запрошення буде надіслано тоді, коли союзники погодяться і будуть виконані необхідні умови.

Відповідна позиція союзників прописана в декларації, затвердженій за підсумками роботи першого дня саміту НАТО 10 липня у Вашингтоні.

«У той час як Україна продовжує життєво важливі зусилля, ми надалі підтримуватимемо її на незворотному шляху до повної євроатлантичної інтеграції, включно з членством в НАТО», - зазначається в документі.

При цьому вказується, що Україна має обирати сама, без зовнішнього втручання, як забезпечувати власну безпеку.

«Майбутнє України – в НАТО. Україна стає все більш сумісною та політично інтегрованою з Альянсом», - акцентується в декларації.

Країни НАТО вітають конкретний прогрес, якого Україна досягла після Вільнюського саміту у необхідних демократичних, економічних і безпекових реформах.

«Ми ще раз підтверджуємо, що зможемо надати Україні запрошення приєднатися до Альянсу, коли країни-члени погодяться, а умови будуть виконані», - зазначається в документі.

У декларації сказано, що рішення саміту НАТО, а також засідання Ради Україна – НАТО, яке має відбутися в 11 липня, у поєднанні з поточними зусиллями членів Альянсу, «є мостом до членства України в НАТО».

Як заявили члени Альянсу, вони продовжать підтримувати прогрес України в плані оперативної сумісності, а також у запровадженні реформ у сфері демократії та сектору безпеки.

У Декларації також зазначається про рішення заснувати місію НАТО з підтримки та допомоги Україні у сфері безпеки (NSATU) «для координації передачі військового обладнання в Україну та навчання членами Альянсу та партнерами». Крім того, висловлюється підтримка створенню Спільного центру аналізу, підготовки та навчання НАТО-Україна (JATEC). У документі також вітається рішення генерального секретаря призначити високопоставленого представника НАТО в Україні.

З документом можна ознайомитися нижче: 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду