Раді рекомендують прийняти у другому читанні законопроект щодо врегулювання праці домашніх працівників

17:54, 4 жовтня 2023
Документ на законодавчому рівні врегульовує питання діяльності домашніх працівників.
Раді рекомендують прийняти у другому читанні законопроект щодо врегулювання праці домашніх працівників
Фото: dtkt.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як раніше повідомляла «Судово-юридична газета», Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №5695 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання праці домашніх працівників», яким пропонується законодавчо врегулювати працю домашніх працівників.

3 жовтня відбулося засідання Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, на якому розглянули підготовлений до другого читання проект Закону № 5695.

Під час засідання Комітету зазначалося, що врегулювання на законодавчому рівні питання діяльності працівників, які на умовах трудового договору виконують роботу з обслуговування домашнього господарства, має велике значення. У першу чергу – це захист прав такого працівника. Задля цього проектом Закону визначаються обов’язкові умови трудового договору з домашніми працівниками (своєчасна заробітна плата у визначеному розмірі, державний захист від неправомірних дій роботодавця), а також надання додаткових прав та гарантій для домашніх працівників, які проживають у домашньому господарстві. По друге – це надання можливості домашнім працівникам формувати свою майбутню пенсію. Для цього проект Закону передбачає добровільну учать домашніх працівників у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

За результатами розгляду Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект № 5695 у другому читанні та в цілому як Закон.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду