Одна з перших тварин, яка вийшла на сушу, повернулася назад у воду

17:50, 22 липня 2022
Це наочний приклад «зворотної» еволюції.
Одна з перших тварин, яка вийшла на сушу, повернулася назад у воду
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Стародавня риба повернулася жити назад у воду після виходу на сушу. Про це повідомляє Science Alert.

Так, близько 365 мільйонів років тому одна група риб залишила воду для того, щоб почати жити на суші. Ці істоти були ранніми чотирилапими, від яких потім пішли тисячі видів, включаючи земноводних, птахів, а також людей. Але виявилося, що не всі ці істоти продовжили жити на суші, дехто з них повернувся у воду.

Дослідники виявили скам'янілість, яка показує, що, як мінімум, одна з риб, що вийшли на сушу, повернулася назад до водного способу життя. Замість використання своїх плавців для пересування по морському дну і виходу на берег, вона користувалася ними виключно для плавання.

У 2020 році вчені з Чикагського університету повторно вивчили скам'янілість, яка була знайдена ще в 2004 році в Арктиці. Тоді дослідники знайшли фрагмент щелепи завдовжки п'ять сантиметрів із гострими зубами. Виявлено також ділянки білих лусочок горбистої структури. Вчені припустили, що мають справу з раннім чотирилапим, але їм потрібно було заглянути всередину скелі, в якій скам'янілості знайшли.

Дослідники використали метод комп'ютерної томографії, який дозволив їм пропустити рентгенівські промені через зразок та виявити все, що було приховано від зору. В результаті їм вдалося знайти цілий плавець. Але завершити дослідження вчені не змогли, оскільки кампус закрився на карантин через COVID-19.

Щойно вчені змогли повернутися до лабораторії, вони продовжили аналіз. Вони ще раз просканували плавець і змогли роздивитися його ближче. Повний аналіз луски, щелепи та плавника показав, що дослідники мають справу з новим видом. Виявилося також, що це один із найближчих родичів хребетних із кінцівками – істот із пальцями рук та ніг.

Істоту назвали Qikiqtania wakei, ця назва відсилає до регіону, в якому було знайдено скам'янілість. Видова ж назва була дана на честь вченого Девіда Вейка.

Луска риби вказала на те, що вона жила під водою. Крім того, вони знайшли сенсорні канали, які дозволяли істоті відчувати потік води навколо. Щелепи вказали на те, що це був хижак, який утримував видобуток за допомогою своїх іклів. Але найбільше вчених здивував грудний плавець Qikiqtania, у нього була плечова кістка, як у плеча людини, але він вирізнявся своєрідною формою.

У ранніх чотирилапих були плечові плавці з виступаючим гребенем на нижній стороні і характерним набором опуклостей, до яких кріпилися м'язи. Такі м'язи свідчать про те, що ранні чотирилапі жили на дні озер і струмків, використовуючи свої плавці або руки, щоб підтримувати себе спочатку на землі під водою, а потім на суші.

Але плечова кістка Qikiqtania відрізнялася, на ній були відсутні характерні гребені та відростки. Але вона була тонкою і нагадувала формою бумеранг, частина плавника, що залишилася, була великою і веслоподібною. Такий плавець був створений для плавання.

Вчені вважають, що ці ознаки вказують на те, що ця давня риба повернулася з суші, щоб знову жити у воді.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Калініченко
    Любов Калініченко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Олена Істоміна
    Олена Істоміна
    суддя Східного апеляційного господарського суду