У МОЗ пояснили, що таке вітамін D і чому він потрібен організму

22:00, 29 жовтня 2022
Дефіцит вітаміну D може призводити до сумних наслідків, кажуть у МОЗ.
У МОЗ пояснили, що таке вітамін D і чому він потрібен організму
Джерело фото: facebook.com/moz.ukr
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Міністерство охорони здоров'я України розповідає, що у широких колах вітамін D більше відомий як «вітамін сонця». Але це не означає, що людина отримує його тільки із сонячними променями. Він також міститься у деяких продуктах харчування або може додаватися до них як харчова добавка, розповідають фахівці.

В свою чергу, дефіцит вітаміну D може призводити до сумних наслідків.

«У дітей може розвинутися рахіт, а у дорослих – вади сну, психічні порушення, зниження адаптаційних властивостей організму та остеопороз», - кажуть у МОЗ.

«Якщо говорити про харчові продукти, то вітамін D міститься не у багатьох із них. Він є у м’ясі жирної риби (такої як форель, лосось, тунець і скумбрія) та у риб’ячому жирі. У невеликій кількості вітамін D міститься у яєчних жовтках, печінці, грибах та сирах. Зазвичай регулярного вживання цих продуктів і перебування на сонці 10–15 хв достатньо для того, щоби здорова людина отримала необхідну кількість вітаміну.

Добова норма для різного віку різниться. Для немовлят до 12 місяців – 10 мкг, далі — підвищується до 15 мкг. Стільки ж потрібно вагітним і жінкам, які годують грудьми. Людям старшого віку, від 70 років, потрібно 20 мкг. А в осінньо-зимовий період, коли кількість сонця знижується, дорослим варто додавати профілактичну дозу вітаміну D до свого раціону — 10 мкг на добу», - зауважують у Міністерстві.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва