17 листопада: яке свято та основні події

11:27, 17 листопада 2022
В Україні відзначають День студента.
17 листопада: яке свято та основні події
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У четвер, 17 листопада, в Україні та у світі відзначають низку свят. Також цього дня у минулому сталося кілька важливих подій.

Сьогодні відзначається Міжнародний День студента.

Свято засновано на честь досить трагічної події, яка сталася в 1939 році в Чехії. Під час мирної акції протесту один зі студентів був поранений поліцією та від отриманих травм помер. Його смерть стала причиною кількох протестів, що прокотилися країною і привернули увагу окупаційної влади. Після наради з Адольфом Гітлером в Чехії закрили всі вищі навчальні заклади на 3-річний термін.

Гуртожитки було окуповано, студентів виводили озброєні солдати в піжамах прямо на вулицю. Багатьох відправили до концтаборів, деяких розстрілювали на місці. Саме 17 листопада сталися найкривавіші події того року. 1941 року Міжнародною Радою Студентів було вирішено зробити цей день пам’ятним для всіх студентів. В Україні свято було запроваджено 1999 року президентом Леонідом Кучмою.

Також 17 листопада – Всесвітній день передчасно народженої дитини. Ініціатором створення свята став Європейський фонд допомоги новонародженим і вперше цей день відсвяткували в 2009 році. Спочатку назва була інакшої і звучала “Міжнародний день поінформованості про недоношеність”. Але оскільки від 2010 року до святкування події приєдналося багато країн, було вирішено її змінити.

Тема передчасного народження є досить важливою для будь-якого суспільства. Згідно зі статистикою, кожна десята дитина народжується недоношеною. Мета свята – надавати всю необхідну інформацію про дану проблему.

Щороку 17 листопада у світі – Всесвітній день боротьби проти хронічного обструктивного захворювання легень (ХОЗЛ). Цей день створила Глобальна ініціатива з боротьби проти даного захворювання. ХОЗЛ відрізняється постійним обмеженням повітря, яке надходить до дихальних шляхів. Основні причини: тютюновий дим, інфекції, забрудненість повітря.

В третій четвер листопада святкують Всесвітній день Книги рекордів Гіннеса. Свято було започатковане 2005 року, а дату обрали на честь того дня, коли Книга рекордів Гіннеса здобула титул такої, яка найбільше продається. Ідея її концепції належить Г'ю Біверу. Він був директором пивоварні і часто чув серед відвідувачів суперечки про різні рекорди. Тому 1951 року Бівер вирішив, що їх можна записувати в спеціальну книгу. А свою назву вона перейняла від назви пивоварні — Arthur Guinness Son&Co.

Також 17 листопада — Міжнародний день відмови від паління. Подія щороку припадає на третій четвер листопада. Заснувало його Американське онкологічне товариство 1977 року, коли вченими було доведено існування шкідливого впливу паління на здоров'я людини і зокрема його зв'язок з появою раку легенів.

На третій четвер листопада припадає і Міжнародний день філософії. Свято було започатковане Всесвітньою організацією ЮНЕСКО 2002 року. Вже 2005 року ООН вирішила оголосити свято Міжнародним днем. В події беруть участь 70 країн світу.

Яке сьогодні церковне свято:

17 листопада за православним календарем – день пам’яті святих мучеників Нікандра єпископа Мирського і Єрмея (пресвітера). Згідно з переказами, Єрмей та Нікандр навчалися у святого Тита, а він був учнем апостола Павла. Через проповідування вони навернули багатьох людей до християнської віри. Правителі, які все ще поклонялися ідолам, дізналися про двох проповідників. За це Нікандра та Єрмея схопили і катували, умовляючи відмовитися від віри. Вони не відреклися від Христа, за що поплатилися життям.

Календар важливих подій за 17 листопада:

1804 рік – в Харкові засновано університет;

1869 рік – офіційне відкриття Суецького каналу (160 км);

1939 рік – в Празі пройшли протести студентів та викладачів проти нацистської окупації;

1948 рік – засновано Київтрансгаз;

1959 рік – початок виготовлення штучних діамантів південно-африканською компанією “Де Бірс”;

1966 рік – в ніч проти 17 листопада було зареєстровано найбільший метеорний дощ;

1970 рік – на Місяць висаджується “Місяцехід-1”;

1970 рік – у Стенфордському університеті аспірант Біл Інгліш під керівництвом Дугласа Енгельбарта створює комп’ютерну мишку і отримую на неї патент;

1988 рік – першою прем’єр-міністеркою Пакистану стає Беназір Бхутто;

1994 рік – в Україні скасована Декларація про суверенітет Криму.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Володимир Бондарчук
    Володимир Бондарчук
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Ілля Марущак
    Ілля Марущак
    суддя Господарського суду Чернівецької області