13 грудня: яке сьогодні свято та основні події

09:11, 13 грудня 2022
13 грудня – свято Андрія Первозванного.
13 грудня: яке сьогодні свято та основні події
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У вівторок, 13 грудня, в Україні та у світі відзначають низку свят. Також цього дня у минулому сталося кілька важливих подій.

13 грудня 2022 року – 293-й день війни в Україні. До Нового року залишилось 18 днів.

Сьогодні відзначають День скрипки та День різдвяного светра.

Яке сьогодні церковне свято:

Християни відзначають церковне свято 13 грудня на честь учня Христа і одного з дванадцяти апостолів Андрія Первозванного. У День Андрія наші предки прислухалися до води в озерах, річках і колодязях. Якщо вода шуміла і гула, то очікували бурхливу зиму з сильними морозами. Якщо ж вода була спокійною, то і зима буде тихою.

День Андрія у Київській Русі вважався покровителем моряків, сімейного життя, чоловічого начала і мужності. Його іконам молилися чоловіки про взаєморозуміння з дружиною, родючість і прощення гріхів.

Молодь, а особливо незаміжні дівчата, в ніч з 12 на 13 грудня проводили ворожіння на Андрія. У цю ніч ворожили на долю, на суджених і на майбутнє.

Андрієва ніч була дуже важливою для дівчат, які вірили, що вона допоможе передбачити долю. Тому дівчата збиралися, щоб поворожити на судженого і дату весілля. В народі 13 грудня називали «Андріївські вечорниці» або «Калита». Остання назва походить від головної гри цього вечора – калити. Спочатку дівчата печуть кругле печиво-пряник із білого борошна, яке поливають медом. Всередині робиться дірка. Всі дівчата повинні обов’язково взяти участь у приготуванні калити. який печуть усі дівчата разом, адже кожна має взяти участь у готуванні калити. Зверху корж оздоблюють сухими вишнями або родзинками. Печуть в печі так, щоб було важко вкусити. Потім підвішують калиту високо, але так, щоб парубок міг дістати її зубами, якщо добре підстрибне. Один кінець нитки роблять довшим. За нього можна смикнути, щоб калита підстрибнула угору.

Цього дня молодь зазвичай весело гуляла, жартувала. Парубкам навіть дозволялося бешкетувати. Якщо батьки не хотіли пустити дівчину на вечорниці, то хлопці могли обмастити будинок сажею або затягнути воза на дах.

Календар важливих подій в Україні та світі за 13 грудня:

115 рік – міста Антіохія, Апаменея і Кесарія були зруйновані потужним землетрусом силою 7,5 балів за шкалою Ріхтера;

1577 – частина боярства проголошує Івана Підкову господарем (князем) Молдови;

1642 – голландський мореплавець Абель Тасман став першим європейцем, який відкрив групу островів в Тихому океані, які сьогодні відомі під назвою Нова Зеландія;

1769 – починається перше концертне турне 13-річного Вольфганга Амадея Моцарта (Італія);

1937 – війська Японії захоплюють китайське місто Нанкін, після чого починається різанина;

1941 – проходить сильна повінь в Хуаразе (Перу);

1958 – американські вчені провели запуск живої істоти в космос з поверненням (це була мавпа Гордо), яка провела там 15 хвилин;

1983 – проходить матч з найбільшим рахунком в історії НБА: Детройт виграє у Денвера 186:184;

1994 – у Массачусетському технологічному інституті (США) відбувається перша організаційна зустріч консорціуму World Wide Web (W3C), який створили для розробки і поширення уніфікованих протоколів передачі даних в інтернеті;

2004 – Андрій Шевченко отримує "Золотого м'яча".

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Надія Гончар
    Надія Гончар
    суддя Черкаського апеляційного суду
  • Олександр Ковальчук
    Олександр Ковальчук
    суддя Вінницького апеляційного суду