15 травня: яке свято і головні події

09:17, 15 травня 2023
15 травня відзначають Міжнародний день сім'ї.
15 травня: яке свято і головні події
Фото: Shutterstock
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У понеділок, 15 травня, в Україні і світі відзначають низку свят. Також в цей день у минулому відбулося чимало важливих подій.

В Україні і світі сьогодні святкують Міжнародний день сім'ї. Свято було створене за ініціативою Організації Об'єднаних Націй. 

Також 15 травня День обізнаності про гіперемезис вагітних. Головна мета цього дня — поширити інформацію про ранкову нудоту, яку називають гіперемезисом вагітних. 

Також 15 травня Міжнародний день відмовника від військової служби за переконаннями совісті. Подія з'явилася після реабілітації дезертирів Бундестагом (парламент Німеччини). Головна мета цього дня в приверненні уваги суспільства до труднощів тих людей, які не вступають до армії через моральні або релігійні погляди.

А ще сьогодні святкують Міжнародний день захисту клімату. Дата була встановлена за ініціативою ООН. 

Головна мета цього дня полягає в приверненні уваги людства до погіршення кліматичного стану, а також в необхідності пошуку методів усунення загрози через підвищення поінформованості всіх жителів планети.

Православна церква вшановує пам'ять святителя Афанасія Великого, архієпископа Олександрійського; перенесення мощей благовірних князів страстотерпців Бориса і Гліба.

Зазначимо, що саме 15 травня 2022 року український гурт Kalush Orchestra з піснею "Стефанія" переміг у конкурсі Євробачення, отримавши рекордний 631 бал загалом від міжнародного журі та глядачів. 

Календар важливих подій в Україні та світі за 15 травня:

  • 1648 рік — відбувається битва під Жовтими Водами між повсталими українськими козаками під керівництвом Богдана Хмельницького і авангардом військ Речі Посполитої;
  • 1848 рік — від цього дня, згідно з законом австрійського цісаря Фердинанда І від 17 квітня 1848, скасовували селянські повинності у Галичині (так звана селянська реформа 1848);
  • 1891 рік — папа Римський Лев XIII видає енцикліку Rerum Novarum на підтримку прав робітників і заперечення класової боротьби, ця енцикліка складає підґрунтя християнської демократії;
  • 1905 рік — засновують Лас-Вегас;
  • 1940 рік — в США в продажу з'являються нейлонові панчохи;
  • 1948 рік — починається арабо-ізраїльська війна;
  • 1957 рік — Велика Британія розпочинає операцію Grapple: у 8 милях (13 км) над атолом Молден здійснюють вибух термоядерної бомби потужністю 300 кілотонн (у двадцять разів потужнішого за атомні бомби, які зруйнували Хіросиму і Нагасакі);
  • 1976 рік — відбулася авіакатастрофа Ан-24 під Черніговом, внаслідок якої гине 52 особи — всі пасажири та члени екіпажу.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Надія Гончар
    Надія Гончар
    суддя Черкаського апеляційного суду
  • Олександр Ковальчук
    Олександр Ковальчук
    суддя Вінницького апеляційного суду