7 липня: яке сьогодні свято та головні події

09:30, 7 липня 2024
7 липня в Україні святкують День Військово-морських сил Збройних сил України.
7 липня: яке сьогодні свято та головні події
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У неділю, 7 липня, в Україні та у світі відзначають низку свят. Також цього дня у минулому сталося кілька важливих подій.

7 липня в Україні святкують День Військово-морських сил Збройних сил України. Це професійне свято військовослужбовців і працівників Військово-морських сил Збройних сил України. Від 2015 року припадає на першу неділю липня. В цей день вшановують військових моряків, які віддають своє життя за незалежність і безпеку України.

Також 7 липня – День працівників морського та річкового флоту України. Припадає щорічно на першу неділю липня. Свято було встановлене Указом президента України на підтримку ініціативи працівників морського та річкового флоту України.

А ще 7 липня – День працівника природно-заповідної справи в Україні. Цей день встановлено Указом президента України з метою вшанування працівників природно-заповідної справи, які вносять вагомий внесок у збереження та відновлення біологічного і ландшафтного різноманіття, розвиток територій та об’єктів природно-заповідного фонду України.

7 липня святкують Міжнародний день миру та любові. Це всесвітня акція, покликана поширити хвилю позитивної енергії по всій планеті. Цей день, який без особливих зусиль долає національні кордони та культурні відмінності, є потужним символом універсальних людських чеснот – миру та любові. Це день, який надихає нас випромінювати позитив, прощати та культивувати атмосферу взаєморозуміння і прийняття.

Також 7 липня – Всесвітній день прощення. Майже у всіх світових релігіях прощення є одним з основних постулатів. Від християнства до іудаїзму, від Бога до людини – прощення має велике значення. Цей день нагадує нам, що вміння прощати – це не лише духовний обов’язок, але і шлях до внутрішнього спокою та гармонії.

А ще 7 липня – Всесвітній день шоколаду. Ідея цього дня виникла у Франції 1995 року і набула популярності в інших країнах, включно з Україною, де його святкують від 2016 року. Історія походження шоколаду цікава та багатогранна. Вже 600 року до нашої ери ацтеки та мая готували шоколадний напій «чоколатль» з какао-бобів. Слово «шоколад» походить від слова «xocolātl» та означає «гірка вода». Цей «напій богів» готували з какао, меду й перцю чилі. Поступово шоколад став елітним продуктом, а після підкорення Мексики іспанцями втратив свій статус і набув поширення в Європі.

Яке сьогодні церковне свято

7 липня в церковному календарі – день пам’яті преподобних Томи й Акакія. Преподобний Тома разом з преподобним Акакієм віддавали своє життя молитві, покаянню та відданості Богу. Їхні подвиги в пустелі, відмова від світських благ і постійна молитва надають нам приклад духовної наполегливості та самовідданості.

Календар важливих подій за 7 липня:

1438 рік – французький король Карл VII проголошує Прагматичну санкцію, за якою затверджується пріоритет королівської влади над владою Папи Римського;

1572 рік – зі смертю короля Речі Посполитої Сигізмунда II переривається чоловіча лінія династії Ягеллонів, котра правила Польщею і Литвою від 1386 року;

1659 рік – об'єднане українсько-польсько-кримське військо на чолі з Іваном Виговським розбиває московське військо під Конотопом;

1664 рік – початок 13-тижневої облоги Ставищ військами київського воєводи Стефана Чарнецького;

1709 рік – шведський король Карл XII під час бойової вилазки під Полтавою отримує вогнепальне поранення в ногу;

1881 рік – в «Журналі для дітей» (Рим) уперше друкують казку «Піноккіо»;

1915 рік – в османському місті Трабзон починається вірменський погром;

1923 рік – у Празі відкривають Український педагогічний інститут імені Драгоманова;

1940 рік – у Львові відкривають Літературно-меморіальний музей Івана Франка;

1967 рік – у Великій Британії The Beatles випускають свій гіт «All You Need Is Love»;

1977 рік – США проводять перше випробування «гуманної» зброї – нейтронної бомби, після вибуху якої гинуть лише живі істоти, а будівлі й техніка залишаються неушкодженими;

1978 рік – проголошують незалежність Соломонових островів;

1987 рік – у Чорнобилі розпочинається судовий процес над трьома керівниками Чорнобильської АЕС, яких звинуватили у вибуху на станції за рік до того;

1989 рік – у Сімферополі починає видаватися газета кримськотатарською мовою;

1990 рік – у Римі вперше виступають разом три видатні тенори сучасності – Лучано Паваротті, Пласідо Домінго і Хосе Каррерас;

2005 рік – серія вибухів бомб у лондонському метро і міських автобусах;

2009 рік – поховали «короля попмузики» Майкла Джексона.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Руслан Жук
    Руслан Жук
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду
  • Елла Катаєва
    Елла Катаєва
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Оксана Блажівська
    Оксана Блажівська
    суддя Господарського суду міста Києва