Як зберігати продукти у разі відключення електроенергії — поради Держпродспоживслужби

23:29, 28 грудня 2025
telegram sharing button
facebook sharing button
viber sharing button
twitter sharing button
whatsapp sharing button
Держпродспоживслужба з врахуванням рекомендацій МОЗ дала громадянам та суб’єктам господарювання кілька порад щодо правильного зберігання продуктів під час відключення електроенергії.
Як зберігати продукти у разі відключення електроенергії — поради Держпродспоживслужби
Фото: dpss.gov.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Українці щодня успішно долають виклики, що принесла в наше життя збройна агресія рф. Один з них – регулярна відсутність електроенергії протягом певного часу.

З метою недопущення харчових отруєнь через споживання харчових продуктів, які можуть бути небезпечними внаслідок порушення температурних умов їх зберігання Держпродспоживслужба з врахуванням рекомендацій МОЗ дала громадянам та суб’єктам господарювання кілька порад:

- не готуйте страви із запасом, страви, які приготували бажано вживати відразу (не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години);

- за відключення електроенергії, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими, адже в такому випадку продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику та до 48 годин – у повній морозилці (24 годин – у напівпорожній морозилці);

- у разі відсутності електроенергії протягом 4 годин і довше, харчові продукти краще згрупувати разом у морозильній камері. У холодильнику має бути температура +4°С або нижче, у морозильній камері – не вище -4 °С;

- якщо маєте сумніви щодо безпечності їжі - не перевіряйте її на смак, краще викиньте відразу;

- позбудьтеся продуктів, які швидко псуються (стосується м’яса, риби, нарізаних фруктів та овочів, яєць, молочних продуктів та їх залишків), якщо вони зберігалися більше ніж 4 години без електроенергії або джерела холоду;

- продукти, які мають температуру не вище +4°С або на яких зберігаються крижані кристали, можна безпечно заморозити повторно або приготувати;

- не розморожуйте продукти за кімнатної температури;

- при зберіганні відокремлювати сиру їжу від готової;

- зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами;

- ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;

- доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С.

- використовуйте чисту або очищену воду  - бажано бутильовану питну воду промислового виробництва або воду із перевірених джерел, попередньо піддавши її додатковому кип’ятінню.

Також важливо дотримуватись таких гігієнічних вимог:

- мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;

- мийте руки після відвідування туалету;

- разі відсутності води під час вимкнення світла у вашому будинку можна скористатись спиртовмісними санітайзерами для рук або вологими серветками для рук;

- вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;

- ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими. Для цього, на випадок відсутності водопостачання, також варто мати запас чистої бутильованої питної води промислового виробництва;

- захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший