Прокурор скерував обвинувальний акт в суд більше ніж через 2 роки після завершення досудового розслідування і отримав догану

13:05, 22 липня 2022
Вже 14 прокурорів притягнуто до відповідальності за недбале ставлення до обвинувальних актів.
Прокурор скерував обвинувальний акт в суд більше ніж через 2 роки після завершення досудового розслідування і отримав догану
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Кваліфікаційно-дисциплінарний орган прокуратури притягнув до дисциплінарної відповідальності прокурора Радомишльського відділу Коростишівської окружної прокуратури Житомирської області Олега Л.

Як вказано в дисциплінарній справі прокурора, Олег Л. був процесуальним керівником у досудовому розслідуванні відносно громадянина, який підозрювався у скоєні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 185 (крадіжка, поєднана з проникненням у житло) Кримінального кодексу.

Хоча обвинувальний акт по цій справі був затверджений ще 30 березня 2019 року, втім сам обвинувальний акт Олег Л. чомусь не скерував до Малинського районного суду Житомирської області.

При цьому відповідну відмітку про те, що обвинувальний акт направлений в суд, Олег Л. все ж зробив в ЄРДР, зазначивши це “наперед”, тобто вказавши дату 29 березня 2019 року.

Обвинувальний акт Олег Л. фактично спрямував до суду лише 9 липня 2021 року, тобто через 2 роки 3 місяці 9 днів після завершення строку досудового розслідування. Строк досудового розслідування у зазначеній справі, як встановила перевірка, завершився ще 1 квітня 2019 року.

Цікаво, що матеріали кримінального провадження по ч. 3 ст. 185 КК випадково знайшов у службовій шафі колега Олега Л., який був здивований тим, що такого провадження немає в переліку справ для забезпечення участі прокурора у суді.

Після цього Олег Л. власне і скерував обвинувальний акт до суду.

Внаслідок такого стану речей, 17 грудня 2021 року Малинський районний суд закрив кримінальне провадження на підставі пункту 10 частини 1 статті 284 КПК, тобто у зв'язку з закінченням строку досудового розслідування.

На свій захист Олег Л. повідомив, що весною 2020 року він був переведений у інший підрозділ Коростишівської місцевої прокуратури і вже на мав можливості слідкувати за своїми попередніми кримінальними провадженнями.

Крім того, він вважає, що строк для притягнення його до дисциплінарної відповідальності вже сплинув.

Втім, прокурорська “дисциплінарка” поставилась до слів Олега Л. критично та вирішила притягнути його до дисциплінарної відповідальності у вигляді догани.

Таким чином, прокурор Олег Л. став вже 14 прокурором у 2022 році, який був притягнутий до дисциплінарної відповідальності за скерування  обвинувальних актів в суди після закінчення строків досудового розслідування або за тривале ненаправлення обвинувальних актів в суди.

 Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор: В'ячеслав Хрипун

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Валерій Марчук
    Валерій Марчук
    голова Чернівецького апеляційного суду