Прокурора звинуватили в отриманні хабаря, але він заявив, що став жертвою провокації

07:43, 29 липня 2022
У результаті прокурора вирішили звільнити.
Прокурора звинуватили в отриманні хабаря, але він заявив, що став жертвою провокації
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Прокурора Олександрівського відділу Краматорської окружної прокуратури Олексія К. вирішили звільнити з органів прокуратури за отримання хабаря у розмірі 50 тис. гривень від місцевого підприємця, який намагався уникнути притягнення до кримінальної відповідальності.

Як випливає з дисциплінарної справи прокурора, Олексій К. був процесуальним керівником у кримінальному провадженні за ст. 197-1 (самовільне зайняття земельної ділянки та самовільне будівництво) Кримінального кодексу.

Фігурантом даного кримінального провадження був місцевий підприємець, якого Олексій К. добре знав.

Справа в тому, що у своєму недавньому минулому цей підприємець працював начальником місцевого відділу поліції.

Звільнившись із поліції, колишній поліцейський зайнявся бізнесом, щоправда у досить своєрідній формі — займався підробкою договорів оренди та фактичним захопленням земельних ділянок, тобто по суті був «рейдером».

Після великої кількості скарг на дії експоліцейського було розпочато кримінальне провадження за ст. 197-1 КК.

Однак у серпні 2021 року прокурор Олексій К. запропонував колишньому поліцейському «домовитися». В обмін на 50 тисяч гривень прокурор пообіцяв закрити кримінальне провадження. Олексій К. також повідомив, що стосовно підприємця буде складено лише протокол про адміністративне правопорушення за самовільне захоплення земельної ділянки, а завдані їм збитки стягуватимуться в порядку цивільного судочинства.

Експоліцейський спочатку погодився на таку пропозицію, але потім передумав, запропонувавши зробити так, щоб винним у захопленні земельної ділянки визнали іншу людину. На таку пропозицію вже не погодився прокурор Олексій К.

Після цього підприємець неодноразово дзвонив Олексію К. на мобільний із пропозицією зустрітися.

При цьому при особистих зустрічах експоліцейський цікавився справами колеги Олексія К. – теж прокурора Олександрівського відділу Краматорської окружної прокуратури, яку він також добре знав. Однак під час вказаних подій прокурор перебувала на лікарняному і з нею експоліцейський зустрітися не зміг.

У підсумку, у вересні 2021 року колишній поліцейський погодився на пропозицію Олексія К. закрити кримінальне провадження в обмін на 50 тис. гривень.

Однак перед цим він повідомив про пропозицію прокурора у Територіальне управління Державного бюро розслідувань у м. Краматорськ.

10 вересня 2021 року Олексій К. отримав від колишнього поліцейського гроші, але після цього його затримали співробітники ГБР.

11 вересня рішенням суду його заарештували на два місяці, але після внесення застави у розмірі 102 150 гривень він вийшов на волю.

Так прокурор сам став обвинуваченим у кримінальному провадженні за ст. 368 КК.

На свій захист Олексій К. заявив, що став жертвою провокації з боку експоліцейського, якому він нібито заважав тим, що намагався протидіяти захопленню земельних ділянок на підвідомчій території.

Також він зазначив, що 50 тис. гривень він узяв не для себе, а щоб передати хворій колезі, справами якої цікавився колишній поліцейський.

Втім, свідчення Олексія К. дисциплінарний орган прокуратури сприйняв критично, зазначивши, що він допустив грубе порушення норм прокурорської етики, а його дії загалом призвели до дискредитації органів прокуратури в очах суспільства.

У результаті було ухвалено рішення звільнити Олексія К. з органів прокуратури.

Щодо кримінального провадження за ст. 197-1 КК, то 10 листопада 2021 року його було закрито на підставі п. 2 ч. 1 ст. 284 КПК, тобто через відсутність складу кримінального правопорушення.

Автор: В'ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва