Рада на час війни заборонила примусове стягнення боргів за газ з населення та тимчасово зобов’язала «Нафтогаз» купувати газ українського видобутку на біржі

12:36, 29 липня 2022
Депутати запровадили мораторій на підвищення тарифів на газ та тепло для населення та заборонили примусове стягнення боргу з населення за газ.
Рада на час війни заборонила примусове стягнення боргів за газ з населення та тимчасово зобов’язала «Нафтогаз» купувати газ українського видобутку на біржі
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт № 7427 про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання протягом дії воєнного стану та подальшого відновлення, яким  запровадила мораторій  на підвищення тарифів на газ та тепло для населення. За відповідне рішення проголосували 260 народних депутатів.

Згідно з документом, мораторій буде діяти протягом воєнного стану в Україні та протягом 6 місяців після його припинення чи скасування.

Передбачається, що протягом дії воєнного стану в Україні та шести місяців після місяця, в якому воєнний стан буде припинено або скасовано, забороняється підвищення для всіх категорій споживачів тарифів на: послуги з розподілу природного газу; теплову енергію (її виробництво, транспортування та постачання) і послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води.

Цим же документом на час воєнного стану та протягом шести місяців після його припинення забороняється примусове стягнення заборгованості за природний газ з населення.

Натомість документом передбачена компенсація газопостачальним компаніям та тепловикам, тарифи на послуги яких не змінюються, а також компенсація з різниці в тарифах місцевим бюджетам. На компенсаційні виплати планується витратити 125 мільярдів гривень, отриманих від міжнародних партнерів. Попередньо від міжнародних партнерів розраховували отримати близько 200 мільярдів гривень, однак вказана сума була визнана необґрунтованою. Порядок та умови отримання компенсації буде визначати Кабінет Міністрів.

Цим же документом депутати тимчасово запровадили обов’язкову купівлю газу українського видобутку компанією НАК «Нафтогаз України» на біржі чи аукціонах.

«Тимчасово, до 15 квітня 2023 року, установити, що з метою проходження осінньо-зимового періоду 2022-2023 року та задоволення потреб побутових споживачів і підприємств теплопостачання, суб’єкт ринку природного газу, на якого покладаються спеціальні обов’язки відповідно до статті 11 цього Закону («Нафтогаз»), зобов’язаний придбавати природний газ українського видобутку у суб’єктів господарювання, що провадять діяльність із видобутку природного газу на території України, у прозорий та недискримінаційний спосіб на біржових та/або позабіржових аукціонах (торгах) у відповідності до вимог чинного законодавства України шляхом укладення відповідних договорів купівлі- продажу в порядку, обсягах та з джерел фінансування, встановлених Кабінетом Міністрів України», - зазначається у документі.

Крім цього, парламентарі доручили Міненерго разом з товариством з обмеженою відповідальністю “Оператор газотранспортної системи України” та акціонерним товариством "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" в п'ятнадцятиденний термін надати Державній аудиторській службі України прогнозний баланс надходження та розподілу природного газу по Україні на період другого кварталу 2022 року – першого кварталу 2023 року з урахуванням руху природного газу у підземних сховищах України.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Кабмін зафіксував тарифи на тепло та гарячу воду для українців.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор: Ярослав Конощук

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду