Курсова політика НБУ не має створювати ілюзій, що Нацбанк регулярно переглядатиме рівень курсу, - Нацбанк

16:08, 1 серпня 2022
Потенціал нарощування валютних надходжень від експорту залишається обмеженим.
Курсова політика НБУ не має створювати ілюзій, що Нацбанк регулярно переглядатиме рівень курсу, - Нацбанк
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Бізнес почав шукати шляхи максимізації прибутку, зокрема із застосуванням різноманітних оптимізаційних схем та шляхів обходу обмежень. Якщо громадяни на початку війни переважно витрачали кошти лише на найнеобхідніше для життя, то в останні місяці споживчий попит відновлюється.

Також українці почали шукати шляхів захисту своїх заощаджень. Як наслідок, споживчий імпорт, зокрема не пов'язаний з першочерговими потребами, відновлювався значно швидше, ніж експорт, який залежить від заблокованої морської логістики. Про це розповіли у НБУ за результатами дикусії Комітету з монетарної політкик (КМП).

Так, члени КМП погодилися, що подальше утримання курсу на довоєнному рівні виглядає необґрунтованим з огляду на суттєві структурні зміни економіки України, її поступове пристосування до війни, а також кардинальну зміну ситуації на зовнішніх фінансових ринках.

Крім того, протягом останніх місяців дещо поліпшилася ситуація з експортною логістикою та відновився імпорт, який є чутливим до зміни курсу, а відповідно й цін. Важливим кроком у контексті збалансування стану валютного ринку також було відновлення урядом податків на імпорт.

Водночас, незважаючи на прогрес у перемовинах щодо розблокування морських портів, а також поступове налагодження альтернативної експортної логістики, потенціал нарощування валютних надходжень від експорту залишається обмеженим.

Надходження від міжнародних партнерів є неритмічними. Натомість погіршення курсових очікувань, зокрема внаслідок зростання обсягів монетизації бюджету, стимулює спекулятивний попит на валюту та на імпортні товари. Відповідно зберігається суттєва фундаментальна та ситуативна асиметрія в попиті та пропозиції на валютному ринку.

«За таких умов повернення до плаваючого курсоутворення було б передчасним кроком, зокрема з боку економії міжнародних резервів. Так, втрата номінального якоря для стабілізації очікувань, а відповідно й тривалий період пошуку рівноважного курсу (ймовірно на суттєво вищих рівнях) призвели б до посилення дисбалансу на валютному ринку і до значних витрат міжнародних резервів для згладжування коливань. Отже, на думку учасників дискусії, в умовах набуття війною затяжного характеру оптимальним варіантом стало коригування курсу гривні на 25% і його фіксація на новому рівні – 36,5686 грн за 1 дол. США», - зазначає НБУ.

На думку членів КМП НБУ, це дасть змогу знизити попит на некритичний імпорт (який є еластичнішим за ціною), сприятиме поліпшенню конкурентоспроможності внутрішнього виробництва та стимулюватиме експортерів продавати валютну виручку.

«Згідно з опитуваннями учасників ринку корекція курсу не стане для них несподіваною та наблизить офіційний курс до очікуваних рівнів, а відповідно – послабить спекулятивний попит на валюту. Завдяки зовнішньому фінансуванню та адаптації курсової політики до поточних умов міжнародні резерви вдасться зберегти на достатньому рівні, що, зі свого боку, посилить спроможність Національного банку контролювати девальваційні та інфляційні очікування та розвиток курсових та інфляційних тенденцій.

Водночас коригування курсу матиме обмежений вплив на інфляційні процеси, оскільки у вартість багатьох товарів вже закладено вищий курс, а імпортерам, ураховуючи звуження внутрішнього попиту, попри його відновлення, доведеться частково амортизувати ефект курсу за рахунок зниження своєї націнки», - зауважили в НБУ.

Кілька учасників дискусії наголосили, що адаптація курсової політики є необхідним заходом, проте вона не має створювати ілюзій, що НБУ регулярно переглядатиме рівень курсу. Майбутні рішення Національного банку щодо курсу гривні також ґрунтуватимуться на фундаментальних змінах в українській економіці та ситуації на світових фінансових ринках.

Водночас члени КМП погодилися, що для отримання комплексного ефекту одночасно з курсовим коригуванням необхідно вжити додаткових заходів для збалансування попиту й пропозиції на валюту та зниження тиску на обмінний курс.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор: В'ячеслав Хрипун

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд