Кабмін пропонує Раді визначити, чим може займатися державна і місцева влада на тимчасово окупованих територіях та умови роботи бізнесу на непідконтрольних територіях

08:56, 10 серпня 2022
Пропонується визначити умови роботи бізнесу та влади на тимчасово окупованій території та уточнити відповідальність за колабораціонізм.
Кабмін пропонує Раді визначити, чим може займатися державна і місцева влада на тимчасово окупованих територіях та умови роботи бізнесу на непідконтрольних територіях
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Кабінет Vіністрів зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт № 7646 про внесення змін до Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" щодо особливостей діяльності на тимчасово окупованій території України, який дозволяє займатися окремими видами діяльності органам державної влади та працювати бізнесу, якщо при цьому не вчиняється пособництво державі-агресору.

Законопроєктом №7646 пропонується внести зміни до Закону «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» та доповнити його новими статтями 9-1 та 9-2, якими:  Визначено перелік видів діяльності та заходів, які можливо здійснювати на тимчасово окупованих територіях, якщо при цьому не вчиняється пособництво державі-агресору. Зокрема органи державної влади та місцевого самоврядування зможуть займатися такими видами діяльності:

1) забезпечення права і свободи людини і громадянина;

2) оперативно-розшукова діяльність;

3) досудове розслідування;

4) надання медичних послуг, соціального обслуговування населення;

5) надання комунальних послуг;

6) охорона заповідних територій.

Щодо бізнесу, який може працювати «в окупації», то стаття 9-2 передбачає, що на тимчасово окупованій території можуть працювати фірми та компанії, якщо при цьому не вчиняється пособництво державі-агресору. Зокрема юридичні особи можуть:

1) торгувати ліками,

2) виплачувати та доставляти пенсії, грошову допомогу;

3) займатися благодійною діяльністю, надавати гуманітарну допомогу;

4) надавати житлово-комунальні послуги з урахуванням особливостей та обмежень, визначених владою;

5) працювати в освітній сфері за умови, якщо при цьому не здійснюється пропаганда держави-агресора.

Крім цього, на тимчасово окупованій території зможуть працювати банки, небанківські фінансові установи та інші особи, які не є фінансовими установами, але мають право надавати окремі фінансові послуги, регулювання та нагляд за діяльністю яких здійснює Національний банк України, з урахуванням особливостей та обмежень, визначених Національним банком України, а також провайдери та мобільні оператори з урахуванням обмежень, визначених регуляторами.

Також приватникам на тимчасово окупованих територіях можна перевозити пасажирів та вантажі, займатися сільським господарством. До дозволених сфер також пропонується додати діяльність кафе, ресторанів, магазинів.

Автор ініціативи також пропонує наділити Кабінет Міністрів України, Національний банк України та незалежні регулятори повноваженнями визначати особливості та встановлювати обмеження здійснення суб’єктами господарювання визначеного переліку видів діяльності та заходів.

Як зазначається у пояснювальній записці, це дозволить у разі змін ситуації оперативно реагувати на них та обмежувати ті чи інші види діяльності чи заходи.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», НАЗК виявило майже 1500 посадовців-колаборантів. Відомості про цих осіб передали до СБУ.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки