Кабмін пропонує РНБО на 5 років позбавити права розпоряджатися активами вже покійного депутата Ковальова

10:14, 1 вересня 2022
Урядовці пропонують Раді нацбезпеки та оборони на 5 років застосувати до нардепа Олексія Ковальова, якого підозрювали у державній зраді, санкції у вигляді блокування активів. Парламентаря було вбито наприкінці серпня.
Кабмін пропонує РНБО на 5 років позбавити права розпоряджатися активами вже покійного депутата Ковальова
Фото із відкритих джерел
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Кабінет Міністрів пропонує Раді національної безпеки та оборони запровадити санкції проти народного депутата Олексія Ковальова. Відповідні пропозиції є у підтриманому урядовцями розпорядженні №732 від 19 серпня.

Згідно з документом пропонується застосувати проти підозрюваного у державній зраді парламентаря санкції терміном на 5 років у вигляді блокування активів, тобто тимчасове позбавлення права користуватися та розпоряджатися активами, що належать фізичній особі, а також активами, щодо яких така особа може прямо чи опосередковано (через інших фізичних або юридичних осіб) вчиняти дії, тотожні за змістом здійсненню права розпорядження ними.

Як зазначається у розпорядженні, «будучи народним депутатом України Ковальов О. І. інформаційно сприяє вчиненню дій та ухваленню рішень, що заподіюють істотну шкоду національній безпеці, суверенітету та територіальній цілісності України, шляхом безпосереднього здійснення публічних дій, спрямованих на глорифікацію представників окупаційної адміністрації держави-агресора та представників підконтрольних державі-агресору самопроголошених органів, які узурпували виконання владних функцій на тимчасово окупованих територіях України».

Як повідомляла «Судово-юридична газета», ексгенпрокурор Ірина Венедіктова на підставі зібраних Державним бюро розслідувань доказів повідомила нардепу Олексію Ковальову про підозру 6 липня 2022 року.

Працівники Державного бюро розслідувань у квітні 2022 року відкрили кримінальне провадження відносно народного депутата України, який після повномасштабного вторгнення РФ перебував на тимчасово окупованій території Херсонської області та допомагав окупаційним військам.

У ході розслідування встановлено, що на початку липня цього року Ковальов обійняв посаду заступника голови у незаконно створеному окупаційною адміністрацією «уряді Херсонської області».

Також депутат 8 червня 2022 року на своїй сторінці у соціальній мережі розмістив публікацію про нібито інтеграцію до країни-агресора частини України з метою здійснення впливу на громадськість та маніпуляцію свідомості.

Дії підозрюваного кваліфіковано за ч. 2 ст. 111 (державна зрада в умовах воєнного стану), ч. 1 ст. 111-2 КК України (пособництво державі-агресору), за що передбачено покарання до 15 років або довічне позбавлення волі, з конфіскацію майна. Досудове розслідування триває.

Наприкінці серпня нардепа Олексія Ковальова було вбито.

Автор: Ярослав Конощук 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Володимир Бондарчук
    Володимир Бондарчук
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Ілля Марущак
    Ілля Марущак
    суддя Господарського суду Чернівецької області