Лондон може конфіскувати будинки російських олігархів та пустити їх на доступне житло

17:05, 21 вересня 2022
У Вестмінстерській раді заявили про те, що Лондон «перетворився на європейську пральню для брудних грошей»: росіяни, звинувачені в корупції чи зв'язках з Кремлем, купили нерухомість у Вестмінстері на суму майже 430 мільйонів фунтів стерлінгів.
Лондон може конфіскувати будинки російських олігархів та пустити їх на доступне житло
Джерело фото: OLI SCARFF/GETTY IMAGES
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Будинки, придбані на «брудні гроші» у найбагатших районах Лондона, можуть бути конфісковані та перетворені на доступне житло в рамках планів боротьби з олігархами, які використовують Белгравію, Найтсбрідж та Мейфер, «щоб відмити їхні гроші». Про це повідомляє Guardian із посиланням на Міську раду Вестмінстера.

За даними дослідників Transparency International UK (TIUK), з 2016 року росіяни, які обвинувачуються в корупції або зв'язках з Кремлем, купили нерухомість у Вестмінстері на суму майже 430 мільйонів фунтів стерлінгів — більше, ніж у будь-якому іншому районі Великобританії.

Вважається, що в сусідніх Кенсінгтоні та Челсі було куплено нерухомість на суму близько 283 мільйонів фунтів стерлінгів.

Адам Хуг очолює Вестмінстерську раду з травня, коли лейбористи вперше взяли владу до рук після 58 років правління консерваторів.

Він сказав: «Брудна таємниця Вестмінстера відома вже багато років, але можновладці надто довго дивилися в інший бік, поки гроші сумнівного походження ринули до Лондона, а інвестори скористалися нашими відносно м'якими законами.

Потрібна була війна в Україні, щоб переорієнтувати увагу на інвестиції олігархів і на те, на що перетворився Лондон з погляду європейської пральні для брудних грошей».

Він сказав, що проблема зайшла далі, ніж «[Володимир] Путін та його поплічники», і що вона завдає шкоди репутації Лондона, підтримуючи авторитаризм за кордоном. Хуг додав, що це «виснажує життєві сили районів із порожніми або маловикористовуваними будинками».

Рада зіставляє нерухомість, що належить за кордоном, з даними муніципального податку, щоб визначити, чи використовується вона за заявленим призначенням.

План стикається з перешкодами, включаючи відсутність прозорості щодо власності та нестачу перевірок під час реєстрації компаній, але рада загрожує використати конфісковані будинки, щоб допомогти скоротити список черговиків на доступне житло для 4000 сімей.

Кількість об'єктів нерухомості у Вестмінстері, зареєстрованих на власників у Джерсі та Росії, зросла на 300% та 1200% відповідно з 2010 року.

Зазначимо, що з минулого місяця іноземні організації, які вже володіють чи орендують землю чи нерухомість у Великій Британії, мають подати своїх зареєстрованих бенефіціарних власників або керуючих до 31 січня 2023 року.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Прилипчук
    Олександр Прилипчук
    суддя Сумського окружного адміністративного суду