Рада ухвалила закон про підвищення вартості дозволів на роботу для іноземців

12:09, 22 вересня 2022
Депутати переглянули розмір плати за дозвіл на роботу для іноземців та скасували мінімальну зарплату для високооплачуваного іноземного фахівця.
Рада ухвалила закон про підвищення вартості дозволів на роботу для іноземців
Фото: ВРУ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт №5795 про внесення змін до деяких законів України щодо застосування праці іноземців та осіб без громадянства в Україні, яким пропонується підвищити вартість  дозволів на роботу в Україні для іноземців. За відповідне рішення проголосували 266 народних депутатів.

Законом передбачається скасування зобов’язання щодо забезпечення рівня заробітної плати іноземному високооплачуваному фахівцю у розмірі щонайменше 50 мінімальних заробітних плат.

Також підвищується вартість дозволу на роботу іноземців. Вказані кошти планується спрямувати на виплату допомоги для безробітних громадян. Розмір плати за видачу або продовження дії дозволу в разі ухвалення законопроєкту становитиме:

1) для дозволів, що видаються на строк від двох до трьох років включно, – десять прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених законом на 1 січня календарного року, в якому роботодавцем або його уповноваженою особою подані документи;

2) для дозволів, що видаються на строк від одного до двох років включно, – вісім прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених законом на 1 січня календарного року, в якому роботодавцем або його уповноваженою особою подані документи;

3) для дозволів, що видаються на строк від шести місяців до року включно, – п’ять прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених законом на 1 січня календарного року, в якому роботодавцем або його уповноваженою особою подані документи;

4) для дозволів на роботу в Україні на строк до шести місяців – три прожиткових мінімуми.

Розмір плати за продовження дії дозволу зменшується на один прожитковий мінімум від розміру плати за видачу дозволу на відповідний строк. 

Крім цього, пропонується надати можливість іноземцям, які навчаються у навчальних закладах України, працювати, передбачивши для роботодавця безоплатне отримання дозволу для такої категорії працівників.

При цьому передбачається, що видача та продовження дії дозволу на застосування праці громадян Російської Федерації, Республіки Білорусь, а також інших держав, визнаних такими, що становлять загрозу державному суверенітету, територіальній цілісності і демократичному конституційному ладу та іншим національним інтересам України, здійснюються за погодженням із регіональними органами Служби безпеки України. Технічний опис і зразок бланка дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства в Україні затверджуються Кабінетом Міністрів України.

Для порівняння наразі встановлені такі розцінки на видачу дозволу для роботу для іноземців:

1) для дозволів, що видаються на строк від одного до трьох років або їх дія продовжується на такий строк, - шість прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених законом на 1 січня календарного року, в якому роботодавцем подані документи;

2) для дозволів, що видаються на строк від шести місяців до одного року включно або їх дія продовжується на такий строк, - чотири прожиткові мінімуми для працездатних осіб, встановлені законом на 1 січня календарного року, в якому роботодавцем подані документи;

3) для дозволів, що видаються на строк до шести місяців або їх дія продовжується на такий строк, - два прожиткові мінімуми для працездатних осіб, встановлені законом на 1 січня календарного року, в якому роботодавцем подані документи.

Також законом встановлюється вичерпний перелік документів, які подаються для отримання або продовження дії дозволів; передбачити зручний спосіб отримання дозволу, зокрема через центри надання адміністративних послуг. При цьому забезпечується безоплатна можливість отримання дублікату дозволу на роботу у випадках його втрати чи пошкодження.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Верховна Рада схвалила закон, який передбачає, що громадяни РФ та Білорусі на час війни працюватимуть в Україні лише з дозволу СБУ.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Антоніна Славицька
    Антоніна Славицька
    народний депутат України, кандидат юридичних наук
  • Віталій Зуєв
    Віталій Зуєв
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Палюх
    Наталія Палюх
    суддя Залізничного районного суду м. Львова
  • Світлана Таран
    Світлана Таран
    суддя Південно-західного апеляційного господарського суду