Столичні прокурори повідомили, що направили обвинувальні акти до суду, але насправді цього не зробили

08:20, 29 вересня 2022
За внесення недостовірних відомостей про кримінальні провадження прокурори отримали догани.
Столичні прокурори повідомили, що направили обвинувальні акти до суду, але насправді цього не зробили
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Дещо незвичайно закінчився розгляд дисциплінарних справ прокурорів Шевченківської окружної прокуратури Києва Олексія Л. та Богдана К.

Як випливає з дисциплінарної справи прокурора Олексія Л., у 2017-2021 році він був процесуальним керівником у кримінальному провадженні щодо громадянки К., яка підозрювалася у підробці документів.

21 березня 2021 року Олексій Л. вказав у Єдиному реєстрі досудових розслідувань, що направив відповідний обвинувальний акт до Шевченківського районного суду столиці.

Однак насправді цей обвинувальний акт прокурор направив до суду лише 18 листопада 2021 року, через чотири місяці після закінчення досудового розслідування.

При цьому суд повернув цей обвинувальний акт прокурору у зв'язку з тим, що правопорушення, яке інкримінувалось громадянці К., на той момент вже було віднесено до кримінальних проступків.

У грудні 2021 року Олексій К. звернувся до Шевченківського районного суду з клопотанням про звільнення К. від кримінальної відповідальності у зв'язку із закінченням строку давності. Суд розглянув відповідне клопотання прокурора та задовольнив його.

На свій захист Олексій Л. лише повідомив, що практично не цікавився долею даного кримінального провадження, а про те, що суд повернув обвинувальний акт прокурору, він дізнався лише наприкінці 2021 року.

Кваліфікаційно-дисциплінарний орган прокуратури дійшов висновку, що Олексій Л. діяв у даному кримінальному провадженні неналежним чином, а його дії призвели до того, що підозрювана фактично уникла покарання.

Проте прокурорська «дисциплінарка» вирішила все ж таки врахувати позитивну характеристику прокурора та тривалий досвід роботи Олексія Л. у прокуратурі (з 2013 року). У підсумку Олексія Л. було притягнуто до дисциплінарної відповідальності у вигляді догани.

В іншому схожому випадку догану отримав ще один прокурор Шевченківської окружної прокуратури Богдан К.

У 2019 році прокурор був процесуальним керівником у кримінальному провадженні щодо громадянина, якого підозрювали у незаконному виробництві, виготовленні, придбанні та зберіганні наркотичних засобів.

Згідно з записом в ЄРДР, Богдан К. направив обвинувальний акт щодо громадянина до Шевченківського районного суду Києва 29 листопада 2019 року. Проте насправді обвинувальний акт було передано Богданом К. до суду лише 21 листопада 2021 року. Наразі обвинувальний акт знаходиться у Шевченківському районному суді.

На свій захист Богдан К. повідомив, що на той час був сильно перевантажений роботою, процесуальним керівництвом і постійно перебував у судових засіданнях.

Прокурорська «дисциплінарка» і в цьому випадку дійшла висновку, що прокурор хоч і допустив дисциплінарний проступок, проте покарання у вигляді догани для нього буде достатньо.

Автор: В'ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна П'єнта
    Інна П'єнта
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Ольга Склярук
    Ольга Склярук
    суддя Східного апеляційного господарського суду