Жінки-медики підлягатимуть обов’язковому взяттю на військовий облік: Рада ухвалила закон

13:38, 7 жовтня 2022
Верховна Рада визначила, що жінки підлягають військовому обліку за їх бажанням, однак зробила виключення щодо жінок-медиків.
Жінки-медики підлягатимуть обов’язковому взяттю на військовий облік: Рада ухвалила закон
Джерело фото: Depositphotos
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як раніше писала «Судово-юридична газета», парламент 7 жовтня прийняв у цілому закон 6482 про добровільний порядок взяття жінок на військовий облік як військовозобов’язаних.

Закон складається з двох норм.

По-перше, встановлюється добровльний військовий облік жінок всіх професій, крім медиків («Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, крім зазначених у абзаці першому цієї частини, беруться на військовий облік військовозобов'язаних за їх бажанням»).

По-друге, жінки-медики будуть підлягати обов’язковому військовому обліку («Жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов’язаних»).

Втім, постановка на військовий облік ще не означає, що цих жінок призовуть до лав ЗСУ.

Нагадаємо, що раніше Міноборони наказом від 06.09.2022 р. № 259 «Про внесення зміни до наказу Міністерства оборони України від 07 лютого 2022 року № 35» відтермінувало взяття жінок на військовий облік, доки Рада не ухвалить закон, яким скасує обов’язковий військовий облік для жінок, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони.

Отже, тепер цей закон ухвалено, тому обліку не підлягають всі жінки, окрім медиків.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Сьогодні день народження святкують
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва