Фонд соціального страхування припинить існувати з 1 січня 2023 року: прийнято закон

15:17, 17 жовтня 2022
Функції соціального страхування будуть передані до Пенсійного фонду.
Фонд соціального страхування припинить існувати з 1 січня 2023 року: прийнято закон
Фото: balance.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Наразі на підписі у Президента Володимира Зеленського знаходиться закон, за яким Фонд соціального страхування припинить існувати з 1 січня 2023 року.

Йдеться про ухвалений Радою в цілому законопроект 3663 «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Викладений ним у новій редакції Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» фактично змінює систему управління загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, визначену чинним законодавством.

Зокрема, передбачається припинити Фонд соціального страхування України як юридичну особу та управління виконавчої дирекції Фонду з 1 січня 2023 року, реорганізувавши їх шляхом приєднання до Пенсійного фонду України.

Таким чином, функції соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання будуть передані до Пенсійного фонду України і його територіальних органів.

Пенсійний фонд України та його територіальні органи будуть правонаступниками Фонду соцстрахування, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень.

Кабінет Міністрів України має вжити заходів, що випливають із цього Закону.

Фонд соціального страхування повинен буде забезпечити передачу Пенсійному фонду України особових справ потерпілих (членів їхніх сімей), баз даних, носіїв інформації та програмного забезпечення щодо ведення обліку та здійснення страхових виплат у порядку, визначеному Кабміном.

З дня набрання чинності новим Законом платники страхових внесків, платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та отримувачі виплат (матеріального забезпечення) є такими, що зареєстровані (взяті на облік) Пенсійним фондом України. Їх перереєстрація не здійснюється.

Стягнення та погашення заборгованості із страхових внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, пенсійне страхування, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, у тому числі в судовому порядку, у справах про банкрутство, за виконавчими документами, провадження за якими відкрито до дня набрання чинності цим Законом, будуть здійснювати територіальні органи Пенсійного фонду України.

Нагадаємо також, що депутати пропонують збільшити пенсії за рахунок пожертв: меценат зможе сам обрати підопічного і перерахувати йому гроші.

Автор: В'ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси