Нацбанк дозволив українцям купувати долари США за курсом 36,57 грн без обмежень за сумою

16:34, 20 жовтня 2022
Але їх треба буде розмістити на строковий депозит у банку та обов'язково продати куплену валюту після закінчення терміну депозиту.
Нацбанк дозволив українцям купувати долари США за курсом 36,57 грн без обмежень за сумою
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Із 21 жовтня Національний банк запроваджує новий інструмент, який, як вважають у НБУ, дасть змогу громадянам захистити свої гривневі заощадження від ризику курсових коливань, а НБУ – зберегти міжнародні резерви.

 Про який інструмент йдеться?

Згідно з рішенням Національного банку тепер дозволено купувати долари США за офіційним курсом НБУ без обмежень за сумою з подальшим їх розміщенням на строковий депозит у банку та обов'язковим зворотним продажем купленої валюти після закінчення терміну депозиту.

Відсоткова ставка за депозитом установлюватиметься відповідно до процентної політики банків, строк депозиту – від шести місяців із можливістю пролонгації, але без права дострокового розірвання.

Як купівля, так і продаж валюти здійснюватиметься за офіційним курсом Національного банку, який діятиме в день проведення кожної з операцій.

Тобто громадянин зможе вкласти певну суму зараз на депозит у доларах США за курсом 36,57 грн/дол. США та через шість місяців отримати суму в гривнях, яка відповідатиме курсу НБУ на дату закінчення депозиту.

Чому це важливо для курсової стабільності?

Такий інструмент поповнить лінійку альтернативних інструментів купівлі готівкової іноземної валюти, а отже сприятиме зниженню попиту на неї. Це дасть змогу зменшити тиск на курс на готівковому валютному ринку, який визначається співвідношенням попиту та пропозиції.

Важливо, що запровадження валютного депозиту не матиме негативного впливу на міжнародні резерви, ураховуючи, що цей продукт передбачає зворотний продаж іноземної валюти.

Новий інструмент розроблявся у співпраці з банками й окремі банки запровадять його найближчим часом.

Відповідні зміни та низка інших уточнювальних змін унесені постановою Правління Національного банку України від 20 жовтня 2022 року № 222 "Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 18", що набирає чинності з 21 жовтня 2022 року.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Стадник
    Ігор Стадник
    заступник голови Вінницького апеляційного суду