Зеленський підписав закон про передачу виплати лікарняних Пенсійному фонду та ліквідацію Фонду соціального страхування

07:44, 25 жовтня 2022
Згідно з документом функції Фонду соціального страхування будуть передані Пенсійному фонду. Таким чином, виплата, зокрема лікарняних, буде здійснюватися через Пенсійний фонд. Водночас доручено уряду попрацювати над фактично виплатою лікарняних роботодавцем.
Зеленський підписав закон про передачу виплати лікарняних Пенсійному фонду та ліквідацію Фонду соціального страхування
Джерело фото: slovoidilo.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений парламентом законопроєкт №3663 про внесення змін до Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування" (нова редакція) та інших законодавчих актів України, який, зокрема, передбачає ліквідацію з 1 січня 2023 року Фонду соціального страхування та передачу його функцій Пенсійному фонду.

Фонд соціального страхування "усе"

Підписаний закон передбачає, що з 1 січня 2023 року припиняє діяльність Фонд соціального страхування. Його функції будуть передані Пенсійному фонду.

Також Пенсійний фонд, серед іншого, отримає право: перевіряти обґрунтованість видачі, продовження листків непрацездатності і документів, що є підставою для їх формування, на базі інформації з електронних систем та реєстрів; одержувати безоплатно від державних органів, підприємств, установ, організацій (у тому числі від органів доходів і зборів, банківських, інших фінансово-кредитних установ) та громадян - суб’єктів підприємницької діяльності відомості щодо використання страхових коштів.

Виплата лікарняних: через Пенсійний фонд до роботодавця?

Згідно з документом уповноваженим органом управління в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку є Пенсійний фонд України.

Це означає, що виплата, зокрема лікарняних, буде здійснюватися через Пенсійний фонд.

Водночас ухваленим документом міністрам доручено: опрацювати питання надання роботодавцем оплачуваних днів додаткової відпустки у разі тимчасової непрацездатності працівника замість виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності, тобто фактично повністю перекласти тягар оплати «лікарняних на роботодавців». Наразі лікарняні виплачує Фонд соціального страхування та роботодавець.

Крім цього, парламентарі доручили підготувати та подати на розгляд Верховної Ради України законопроєкти щодо: збільшення строку отримання допомоги по вагітності та пологах; залучення роботодавців до реабілітації, створення адаптованих робочих місць для потерпілих внаслідок трудового каліцтва чи професійного захворювання; можливості роботодавців, які повертають на роботу працівників після реабілітації, отримувати кошти від міжнародних донорів.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», депутати пропонують збільшити пенсії за рахунок пожертв: меценат зможе сам обрати підопічного і перерахувати йому гроші.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки