Галина Третьякова знов повернулася до ідеї оподаткування домогосподарств: що ховається за законопроектом з кількох статей

10:37, 25 жовтня 2022
Галина Третьякова пропонує оподатковувати домогосподарства: до чого тут непрямі методи контролю витрат та боротьба з неформальною працею.
Галина Третьякова знов повернулася до ідеї оподаткування домогосподарств: що ховається за законопроектом з кількох статей
Джерело фото: пресслужба Слуги народу/Facebook
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як відомо, вже не перший рік голова Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики Галина Третьякова намагається впровадити ідею оподаткування домогосподарств.

Так, у травні 2020 року вона зареєструвала законопроект 3515, який, до речі, 2021 року було ухвалено у першому читанні, про те, щоб відв'язати «мінімалку» від прожиткового мінімуму та запровадити оподаткування для домогосподарств. Кабміну пропонувалося внести законопроект про запровадження системи оподаткування доходів домогосподарства в частині, що перевищує розмір прожиткового мінімуму всіх членів домогосподарства.

«Реформування фонду соціального страхування, пенсійна реформа, реформа прожиткового мінімуму, оподаткування домогосподарств. Ці реформи є ключовими», - неодноразово зазначала Третьякова.

І хоча проекту 3515 вже більше двох років, не секрет, що під час воєнного стану Верховній Раді вдалося прийняти як закони чимало таких «довговитриманих» ініціатив, які раніше викликали резонанс у суспільстві.

Отже, і зараз - Галина Третьякова 20 жовтня зареєструвала новий законопроект з подібною ідею під назвою «Про свободу підприємницької (економічної) діяльності домогосподарств» 8143.

Для чого необхідно оподатковувати домогосподарства

Перед тим, як розповідати про новий проект 8143, який складається з кількох статей, та пояснювальну записку з викладенням різних позитивних перспектив, згадаємо, що Галина Третьякова казала про мету оподаткування домогосподарств раніше.

«Ми маємо погану норму в Господарському кодексі, що підприємницьку діяльність фізична особа не може вести без реєстрації. Вважаю, що може. Господарську та підприємницьку діяльність ми маємо ототожнити з економічною діяльністю. Європа не поділяє ці поняття.

Ці доходи, які є у сім'ї, можна оподатковувати у складі домогосподарств. Це має бути система, схожа на спрощену, але без реєстрації ФОП та оформлення трудових відносин», - зазначала вона рік тому в інтерв’ю РБК.

Щодо того, навіщо домогосподарства мають платити такий податок, Третьякова пояснювала таке:

«Ми виходимо з того, що кожен має сплачувати податки, якщо у Конституції ми задекларували соціальну державу. Без сплачених податків його немає.

Ми тримаємо 40% домогосподарств на голці комунальних субсидій замість того, щоб повернути переплачений ПДФО на собівартість утримання кожного члена домогосподарства, не забираючи цей податок через чиновницьку систему та управління соціального захисту населення. Таким чином, Китай простимулював годувальника сім'ї заробляти більше. І не ховати у «тінь» свої доходи, оскільки йому повертають податки на собівартість утримання членів домогосподарств.

Потрібно вивести неформальну працю у «білу», створивши умови, які для домогосподарств будуть прирівняні до спрощеної системи оподаткування.

Для цього ми маємо запровадити поняття домогосподарство, якому ми повертатимемо податки. При цьому мають бути підключені непрямі методи контролю витрат, щоб усунути несправедливість».

Також вона наголосила, що «якщо ми повертаємо людям їхні податки, то, зокрема, зникає потреба сплачувати їм субсидії».

«І якщо ми повертаємо сім'ям з доходу, то, по-перше, це великий стимул, щоб показати велику заробітну плату. Якщо нижня межа на рівні прожиткового мінімуму не оподатковується, то що заважає показати більшу частину зарплати?

Якщо запровадити непрямі методи контролю, це теж дозволить «вибілити» зарплатні фонди. Може, це перший в історії України план, як ми боротимемося з неформальною працею. Тоді як усі плани попередніх урядів не спричиняли зниження величини неформальної праці», - підкреслювала вона.

«До речі, у тій моделі, яку ми пропонуємо, є така цікава річ, як предекларування. Щоб домогосподарство та його голова склали та подали декларацію, податкова інспекція має надати їм предекларацію та інформацію про сплачений ПДФО, який у нього був забраний податковим агентом. Тож це буде не так важко, цей формат ми відпрацюємо. Поки що є питання щодо банків, які ведуть облік, але не надають податкової інформації про сплачені з депозитів ПДФО за кожним вкладником.

Влітку я внесу законопроект про домогосподарства, до кінця року – зміни до Податкового кодексу», - наголосила тоді Галина Третьякова.

І дійсно, у новому законопроекті Третьякової передбачено завдання Кабміну розробити зміни до Податкового кодексу.

Що пропонується законопроектом

Новим законопроектом пропонується здійснювати підприємницьку (економічну) діяльність домогосподарством без реєстрації фізичної особи - підприємця за умови:

  • подання річної податкової декларації домогосподарства;
  • ведення такої підприємницької (економічної) діяльності лише членами домогосподарства;
  • річний дохід від економічної діяльності домогосподарства не перевищує суму 8 мільйонів гривень.

До видів підприємницької (економічної) діяльності, що дозволяється провадити без реєстрації фізичної особи - підприємця, належать:

  • перукарські та косметологічні послуги;
  • юридичні консультації;
  • послуги домашньої прислуги;
  • догляд за хворими або немічними особами;
  • надання індивідуальних уроків (репетитора); і
  • ндивідуальне виховання дітей (гувернер);
  • послуги пов’язані з очищенням та прибиранням приміщень за індивідуальним замовленням;
  • ремонт взуття, одягу, побутових текстильних та трикотажних виробів, килимів та килимових виробів, шкіряних, галантерейних та дорожніх виробів, меблів, радіотелевізійної та іншої аудіо- і відеоапаратури, електропобутової техніки та інших побутових та офісних приладів, годинників, інших предметів особистого користування, домашнього вжитку та металовиробів;
  • технічне обслуговування і ремонт музичних інструментів;
  • послуги з прання та прасування білизни та інших текстильних виробів;
  • роздрібна торгівля продовольчими та непродовольчими товарами з лотків і на ринках;
  • послуги з перевезення пасажирів автомобільним транспортом;
  • послуги з перевезення вантажу;
  • діяльність у сфері ресторанного господарства;
  • послуги з естетичної косметології, крім тих, що підлягають ліцензуванню;
  • інші види робіт, до яких залучаються члени цього домогосподарства, крім видів діяльності, що підлягають ліцензуванню та відносяться до незалежної професійної діяльності відповідно до закону.

Також законопроектом визначаються принципи формування доходної та витратної частини домогосподарств. До витратної частини відносяться не лише витрати на ведення підприємницької (економічної) діяльності, а й витрати на утримання кожного члена домогосподарства у розмірі 60 відсотків від середньомісячної заробітної плати за попередній рік.

«До витрат домогосподарств відноситься собівартість проживання кожного члена домогосподарства у розмірі шістдесяти відсотків від середньомісячної заробітної плати за попередній рік, а також витрати на здійснення підприємницької (економічної) діяльності домогосподарства, зокрема, ведення особистого селянського господарства, виготовлення/вирощування продукції особистого підсобного господарства», - записали у проекті.

Водночас, законопроект визначає поняття «соціального трансферту», для отримання якого домогосподарство має скласти річну податкову декларацію. Обов’язковість декларування не стосується осіб, що отримують пенсійні виплати та стипендії.

Такий механізм, на думку автора, гарантуватиме, зокрема, адресну допомогу тим, хто потрапив у складні життєві обставини та потребує державної підтримки, а також забезпечуватиме контроль за використанням публічних коштів.

«Таким чином, проект Закону є фундаментальним з точки зору вибудовування державної системи соціальної підтримки громадян, що потрапили у складні життєві обставини, заохочення домогосподарств (домоекономік) до економічної активності та зміцнення національної економіки в цілому», - вказує автор.

Облік доходів домогосподарства здійснюється у домогосподарстві в спрощеному вигляді, відповідно до Порядку, встановленого Кабінетом Міністрів України.

Предекларування

Проектом передбачено, як і розповідала раніше Третьякова, з метою отримання бюджетного відшкодування, передбаченого податковим законодавством, домогосподарство в особі його представника (уповноваженої особи) подає річну податкову декларацію в порядку та строки, встановлені податковим законодавством.

Податкова у термін не пізніше ніж за один місяць до кінцевого терміну складання річної податкової декларації домогосподарства зобов’язана надати представнику домогосподарства предекларацію, яка повинна містити всі види доходів та обсяги сплачених податків.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

 

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області