Рада планує посилити кримінальну відповідальність за катування

07:50, 4 листопада 2022
Пропонується посилити кримінальну відповідальність за катування та встановити, що звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку із закінченням строків давності не застосовується у разі вчинення представником держави, в тому числі іноземної, катування.
Рада планує посилити кримінальну відповідальність за катування
Зображення від rawpixel.com на Freepik
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №5336 про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо кримінальної відповідальності за катування, яким пропонується посилити кримінальну відповідальність за катування.

Законопроєктом пропонується внести зміни до статті 127 Кримінального кодексу та передбачити, що катування? тобто будь-яка умисна дія, спрямована на заподіяння особі сильного фізичного болю чи морального страждання, вчинена з метою примусити  її чи іншу особу вчинити дії, що суперечать їх волі, у тому числі отримати інформацію чи зізнання, або з метою покарати її чи іншу особу за дії, скоєні нею або іншою особою чи у скоєнні яких вона або інша особа підозрюється, або з метою залякування чи дискримінації її або інших осіб:

  1. Карається позбавленням волі на строк від трьох до шести років (наразі від 2 до 5 років).
  2. Катування, вчинене повторно або за попередньою змовою групою осіб — карається позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.
  3. Діяння, передбачене частиною першою або другою цієї статті, вчинене представником держави, в тому числі іноземної, — карається позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Чинна редакція статті 127 Кримінального кодексу передбачає кримінальну відповідальність за катування у вигляді позбавлення волі на строк від 2 до 10 років.

Крім цього, пропонується встановити, що звільнення від кримінальної відповідальності та від відбування покарання у зв’язку із закінченням строків давності не застосовується у разі вчинення представником держави, в тому числі іноземної, катування.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Президент України Володимир Зеленський підписав зміни до Кримінального кодексу, КПК та КВК у частині покарань та запобіжних заходів.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва