У Зеленського після публікацій The Washington Post і The Wall Street Journal знову заявили, що переговори можуть розпочатися лише після виведення військ рф з України

18:39, 7 листопада 2022
Після матеріалу The Washington Post, де йдеться про те, що «адміністрація Байдена приватно закликає лідерів України сигналізувати про відкритість до переговорів з Росією» Михайло Подоляк нагадав, що «ми конструктивні в нашій оцінці, що говоритимемо з наступним лідером Росії» .
У Зеленського після публікацій The Washington Post і The Wall Street Journal знову заявили, що переговори можуть розпочатися лише після виведення військ рф з України
Джерело фото: foreignpolicy.com
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Радник глави Офісу Президента України Михайло Подоляк опублікував у своєму Twitter, ймовірно, відповідь на публікації The Washington Post та The Wall Street Journal, у яких йдеться про ситуацію навколо України.

«Важливо: Україна ніколи не відмовлялася від переговорів. Наша переговорна позиція відома та відкрита. Спочатку РФ виводить війська з України, далі – все інше. Чи готовий на це Путін? Очевидно, що ні. Тому ми конструктивні у нашій оцінці, що говоритимемо з наступним лідером Росії», - зазначив Михайло Подоляк.

Нагадаємо, що в матеріалі The Washington Post йдеться про те, що «адміністрація Байдена приватно закликає лідерів України сигналізувати про відкритість до переговорів з Росією і відмовитися від публічної заборони брати участь у мирних переговорах, якщо Володимир Путін не буде відсторонений від влади».

«За словами людей, знайомих із дискусіями, запит американських офіційних осіб не спрямований на те, щоб підштовхнути Україну до столу переговорів. Швидше, вони назвали це навмисною спробою забезпечити підтримку київського уряду іншими країнами, які зіткнулися з тими, хто боїться розпалювання війни на довгі роки вперед. Дискусії показують, наскільки складною стала позиція адміністрації Байдена щодо України, оскільки офіційні особи США публічно обіцяють підтримувати Київ величезними сумами допомоги «доти, доки це буде потрібно», сподіваючись при цьому на вирішення конфлікту, який за останні вісім місяців завдав тяжкої шкоди світовій економіці та викликав страх перед ядерною війною. Хоча офіційні особи США поділяють думку своїх українських колег про те, що Путін поки що несерйозно ставиться до переговорів, вони визнають, що заборона президента Володимира Зеленського на переговори з ним викликала стурбованість у деяких частинах Європи, Африки та Латинської Америки, де війна веде до руйнівних наслідків», – пише видання.

«У Сполучених Штатах опитування показують, що республіканці все менше підтримують продовження фінансування українських Збройних Сил на нинішньому рівні, припускаючи, що Білий дім може зіткнутися з опором після проміжних виборів у вівторок, оскільки він прагне продовжити програму допомоги у сфері безпеки, яка принесла Україні найбільшу річну суму з закінчення холодної війни.

Під час поїздки до Києва у п'ятницю радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що Сполучені Штати підтримують справедливий та міцний світ для України, і що підтримка США триватиме незалежно від внутрішньої політики».

«В останні тижні українська критика запропонованих поступок стала більш різкою, оскільки офіційні особи засуджують «корисних ідіотів» на Заході, яких вони звинувачують у тому, що вони слугують інтересам Кремля. Українські офіційні особи зазначають, що угода 2015 року дала Росії лише час до того, як Путін розпочне своє повномасштабне вторгнення. Вони запитують, чому будь-яка нова мирна угода буде іншою, стверджуючи, що єдиний спосіб запобігти поверненню Росії до подальших атак — перемогти її армію на полі бою. Росія, яка зіткнулася з поганою позицією на полі бою, пропонувала переговори, але в минулому не хотіла погоджуватися ні на що, окрім капітуляції України», - пише The Washington Post.

Також The Washington Post припускає, що «незважаючи на відмову українських лідерів розмовляти з Путіним та їхню клятву боротися за повернення всієї України, у США офіційні особи кажуть, що, на їхню думку, Зеленський, ймовірно, підтримає переговори».

«Вони вважають, що Київ намагається зафіксувати якнайбільше військових успіхів до настання зими, коли може з'явитися вікно для дипломатії. Перед Зеленським стоїть завдання звернутися як до виборців усередині країни, які сильно постраждали від рук російських окупантів, так і до іноземної аудиторії, яка надає військам зброю, необхідну їм для боротьби», - пише видання.

The Wall Street Journal також опублікувала матеріал, де йдеться про те, що «в останні місяці головний радник президента Байдена з національної безпеки Джейк Салліван провів конфіденційні бесіди з головними помічниками Володимира Путіна, намагаючись знизити ризик ширшого конфлікту навколо України та застерегти Москву від застосування ядерної чи іншої зброї масового знищення». «Офіційні особи заявили, що радник США з національної безпеки Джейк Салліван контактував з Юрієм Ушаковим, радником Путіна із зовнішньої політики. Пан Салліван також говорив зі своїм прямим колегою у російському уряді Миколою Патрушевим, додали офіційні особи. За словами офіційних осіб, ціль полягала в тому, щоб захиститися від ризику ескалації та тримати канали зв'язку відкритими, а не обговорювати врегулювання війни в Україні», - зазначило видання.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Желтобрюх
    Ірина Желтобрюх
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді
  • Олександр Банчук
    Олександр Банчук
    заступник Міністра юстиції України
  • Олена Кожух
    Олена Кожух
    застуниця голови Закарпатського апеляційного суду
  • Юрій Мазур
    Юрій Мазур
    суддя Голосіївського районного суду міста Києва
  • Вікторія Світлицька
    Вікторія Світлицька
    суддя Жовтневого районного суду м. Запоріжжя